![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam kod do tworzenia miniatur w locie z pliku który jest dodawany przez formularz. Wrzucanie i tak dalej działa jak trzeba. Mam kłopot z odpowiednim kadrowaniem zdjęcia za pomocą GD. Kadrowanie działa, ale widać efekt skalowania w miniaturce. Nie wiem jak wykonać kadrowanie do tego przy zachowaniu proporcji. Poniżej kod. Kod $img = imagecreatefromjpeg("grafika.jpg"); $width = imagesx($img); $height = imagesy($img); $height_mini = 50; $width_mini = 50; $img_mini = imagecreatetruecolor($width_mini, $height_mini); imagecopyresampled($img_mini, $img, 0, 0, 0, 0, $width_mini , $height_mini, $width , $height); imagejpeg($img_mini, "grafika_mini.jpg", 80); imagedestroy($img); imagedestroy($img_mini); Pozdrawiam Marcin Ten post edytował zolw83 12.08.2009, 08:59:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Nie wiem jak wykonać kadrowanie do tego przy zachowaniu proporcji. Kadrowanie, czy skalowanie? Bo mieszasz pojęcia. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kadrowanie to wyciecie fragmentu wiekszego zdjecia, szczegoly sa zachowane ale calego obrazu nie widac.
Miniaturka to ten sam obraz tylko mniejszy, gdize nie widac szczegolow (przez zastosowanie skalowania). Ten post edytował dr_bonzo 12.08.2009, 11:26:43 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Kadrowanie to wyciecie fragmentu wiekszego zdjecia, szczegoly sa zachowane ale calego obrazu nie widac. Miniaturka to ten sam obraz tylko mniejszy, gdize nie widac szczegolow (przez zastosowanie skalowania). Czyli trzeba pierw zrobić małą fotkę, czyli zmniejszyć skalę np. o 50% i potem z tego wyciąć np. sam środek. Ok, a jak wyciąć taki element? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Czyli trzeba pierw zrobić małą fotkę, czyli zmniejszyć skalę np. o 50% i potem z tego wyciąć np. sam środek. Nie - imagecopyresampled, tylko musisz obliczyć proporcje wysokości do szerokości, aby nie było zdeformowane. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dałem coś takiego, ale nie idzie:
Kod [/b]
$img = imagecreatefromjpeg( "grafika.jpg" ); $szerokosc = imagesx($img); $wysokosc = imagesy($img); $szerokosc_mini = 50; $wysokosc_mini = 50; $wspolrzednax = $szerokosc/2; $wspolrzednay = $wysokosc/2; $crop = imagecreatetruecolor($szerokosc_mini, $wysokosc_mini); imagecopy ( $crop, $image, 0, 0, $wspolrzednax, $wspolrzednay, $szerokosc_mini, $wysokosc_mini ); imagejpeg($crop, "grafika_mini.jpg"); imagedestroy($crop); [b] |
|
|
![]()
|
|
Nie idzie, tzn?
Poza tym, mówiłem coś o proporcjach. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
hej.
Wykorzystałem tą klasę: http://www.verot.net/php_class_upload.htm Pierw tworze duży obrazek potem z dużego mały. Pozdro. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 5 Dołączył: 12.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym polecał zajrzeć na stronę główną naszego kochanego portalu:
http://wortal.php.pl/phppl/wortal/artykuly..._ich_fragmentow |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 02:19 |