![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Nosze się z zamiarem stworzenia stronki hobbystycznej (na serwerze do 300PLN/m-c), aczkolwiek zawsze staram się patrzeć w przyszłość i chciałbym zrobić to tak, aby się skalowało w razie potrzeby (np. ktoś zaoferuje mirrora, to mu dam dostęp do replikacja na mastera?). Zastanawiałem się nad PostgreSQL + Slony-I, który oferuje jakieś failover + cascading które mi się bardzo podoba (slave'y mogą się synchronizować pomiędzy sobą). Z tego co się orientuje, to MySQL oferuje jedynie jeden wbudowany mechanizm replikacji? Może ktoś dobrze się na tym znający wypowiedzieć na ten temat? Ogólnie to jestem przyzwyczajony do MySQL i ostatnio jak próbowałem robić Postgresa pod shared hosting dla firmy, to już szykowałem stos aby spalić na nim tę bazę danych ![]() A może coś innego? Nie replikacja? Chciałbym również zaznaczyć, że komercyjne produkty typu Oracle czy MS SQL odpadają. Już prędzej będę ograniczał ilość osób online, aniżeli dawał kasę dla MS/Oracle ;P Ah, zapewne warto nadmienić, że większość to będą odczyty. Zapisywanie do bazy (pliku) to raczej w małych, mniej więcej kontrolowanych ilościach. Próbowałem poczytać tutaj tematy, ale tak szczerze mówiąc to chyba nie ma takiego jakiegoś konkretnego, ładnie podsumowanego i aktualnego. A w każdym razie takiego co by rozwiał moje wątpliwości. Co prawda nie jest to pewnie częsty problem z jakim spotykają się użytkownicy forum, ale IMO dosyć ciekawy (to co innego niż serwery stojące w DC jakiejś korporacji/firmy). Na ile czas pozwoli oraz szansa - postaram się na własną rękę zagłębić w temat i być może kiedyś mieć okazję podzielić się obserwacjami. Pozdrawiam, Łukasz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Hmm, skoro mają być w większości odczyty, to dlaczego zaczynasz od replikacji zamiast od cache...?
Znajomy pisał jakiś czas temu fajny artykuł nt. replikacji w Postgresie, ale po migracji bloga gdzieś go wcięło. Dam mu znać. ;] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, skoro mają być w większości odczyty, to dlaczego zaczynasz od replikacji zamiast od cache...? Cache to zostawiłem w domyśle ;-) To jest raczej poprawianie wydajności w obrębie pojedynczej maszyny - co dla mnie nie jest dużym problemem (co nie znaczy, że wcale :-) ). Nie mam po prostu doświadczenia jeśli chodzi o rozszerzanie infrastruktury o kolejne maszyny. Oczywiście czytałem o rozwiązaniach stosowanych przez wikipedię oraz inne spore serwisy, ale nijak się one mają do mojego problemu. Nie planuję dokupować kolejnych maszyny w jakiejś kolokacji, gdzie będę mógł jakieś użyć do memcache, inne do proxy, mysql czy http. W założeniu to mają być mirrory (raczej bez mojej bezpośredniej kontroli) mogące istnieć na własną rękę, aczkolwiek docelowo w synchronizacji z maszyną "główną" aby nie duplikować niektórych fukcji, których nie musi. Można powiedzieć taki torrent, gdzie maszyna główna to tracker oraz seed. Podejrzewam tylko, że replikacja nie została stworzona z myślą o slave'ach które próbowały by wprowadzić zamieszanie do sieci (zakładając użycie tego cascadingu ze Slony-I), a raczej slave'ach nad którymi mamy pełną kontrolę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat To jest raczej poprawianie wydajności w obrębie pojedynczej maszyny Zobacz, na jakiej zasadzie działa memcached, wtedy zmienisz zdanie. ;] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:19 |