![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki skrypt w php <?php include ('menu.php'); ?> który czyta zawartosc z innego pliku i mam ten plik w glownym folderze strony a plik w ktorym ma czytac jest w innym folderze na stronie. I chciałbym się dowiedziec co mam zrobic aby czytało plik z głównego folderu strony, próbowałem tak ale sie nie da. <?php include ('/menu.php'); ?> |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używaj bbcode i przedstaw strukturę katalogów gdzie który plik leży
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale aby wyjść katalog wyżej użyj: ../
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie próbowałem ../ tak i / tak i nic ale w innych linijkach działa gdzie nie ma skryptu php a w tej gdzie skrypt php nie działa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przedstaw drzewko katalogów, pokaż gdzie jest jaki plik i który co includuje.
Możesz zrobić tak: w każdym folderze dajesz plik 1.php a w nim echo nazwa folderu. Dołączasz plik 1.php i dzięki temu wiesz z jakiego folderu inkludujesz, a dalej odpowiednio podać ścieżkę. |
|
|
![]()
|
|
a więc tak mam plik menu.php w głównym katalogu strony i mam plik alarm.php w którym chcę żeby czytało plik menu.php z głównego folderu strony. Plik alarm.php jest w katalogu edycja--> podfolder zawartośc pliku to:
Kod <?php include('menu.php'); ?> Próbowałem tak: Kod <?php include('/menu.php'); ?> i tak Kod <?php include('../menu.php'); ?> i nic wyskakuje tylko błąd Warning: main(menu.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/sites/yoyo.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 1 Dołączył: 27.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przykladowo:
web/ (menu.php ktore includuje plik z /web/ web/site/ index.php ktory includuje menu.php wiec tak index.php include('../menu.php'); ale znow w menu.php musisz podac tez sciezke taka jakas bys podal w index.php. Bo przy includowaniu jego sciezka robocza to web/site/ a nie /web/.. chyba jakos zrozumiale ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 33 Dołączył: 30.01.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
menu.php
/katalog/podkatalog/alarm.php jesli taką masz strukture to w pliku alarm.php
-------------------- http://rafal.brzezinski.me - skrypty, tutoriale i inne.
Jeśli udało Ci się rozwiązać problem podziękuj osobom, które ci pomogły. |
|
|
![]()
|
|
A czy nie da się tak aby tylko w pliku alarm.php dodawac zeby includowalo z pliku menu.php ponieważ zawartość menu.php będzie w wielu plikach jednoczesnie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:23 |