Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP] Pytanie o rzutowanie typów
Matado

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym dowiedzieć się paru rzeczy o SQL Injection. W swoich skryptach np. przy przekazywaniu id stosuję rzutowanie typów czyli np. (int) $_GET['variable'].
Czy rzutowanie typów zabezpiecza w pełni przed SQL Injection?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
nospor

Grupa: Moderatorzy

rzutowanie na int, gdy oczekujemy liczby, zabezpiecza w pelni cie przed tym atakiem

edit: oczywiscie pomijam sytuacje gdy ktos z palca poda jakies ID, do ktorego teoretycznie nie ma dostepu. to oczywiscie tez musisz sprawdzac, ale to juz inna bajka

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Matado

-----

Ok. Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy używanie rzutowania typów ma sens w frameworkach, które są normalnie zabezpieczone przed SQL Injection ? Osobiście używam FW Kohana. Chodzi mi o używanie rzutowania w zapytaniach gdzie używa się id np. takich:
Kod
$view-> something= ORM::factory ('something')-> where ('id', (int) $id)-> find();

Ten post edytował Matado 11.08.2009, 12:23:31
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

ja osobiscie zawsze jak pobieram cos od uzytkownika i to cos ma byc intem, to rzutuje to na inta (robie to w klasie, ktora sluzy do pobierania parametrow od uzytkownika).

oczywiscie teoretycznie odpowiednie klasy do db i odpowiednio uzywane tez zapewniają ochrone przed slqinjection

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Matado

-----

Teraz już wiem wszystko co chciałem. Dzięki za odpowiedź.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:18