![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, z góry przepraszam, że założyłem "kolejny temat o ..." ale próbowałem uzyskac pomoc w innym temacie dotyczącym tego problemu, jednakże go zamknięto
![]() Niestety po wielu próbach NIE ZNALAZŁEM POMOCY NIGDZIE, mimo, że praktycznie każdy problem z tymi słynnymi krzaczkami jest taki sam ![]() Próbowałem już wszelkie możliwe metody, kombinowałem, zarwałem dwie noce (bo mi nie dawało to spać już ![]() Wszelkie możliwe ustawienia w bazie danych i skrypcie już raczej wykorzystałem, a wszystko to jak krew w piach... Problem polega na tym, że podczas dodawania PRZEZ SKRYPT danych do bazy zamiast polskich liter zapisywane zostają "krzaczki", które są również później wyświetlane na stronie. Natomiast gdy dodaję wpis z pozycji phpMyAdmin - wszystko jest elegancko, w bazie są polskie znaki, na stronie także. Nie mam już pomysłu co może być nie tak... serwer ma ustawienia utf8 (wszędzie, gdzie się dało), ale w sumie przy latin2 jest to samo. [testowałem na localhoscie - problem identyczny] skrypt dodawania :
(oczywiscie host, user, haslo itd. jest dobrze - tu zakrylem, bo i po co sie chwalic, prawda - więc tym sie nie zajmujemy) Samo dodawanie działa, ale polskie znaki nie ![]() Odczyt z bazy danych :
no i gwoli ścisłości plik db_login
Sama strona, pod którą podpięte (include) są te pliki (index.php) oczywiście ma kodowanie utf-8. Proszę o nie zamykanie tego tematu do rozwiązania mojego problemu - naprawdę bardzo mi na tym zależy, a już ręce mi opadają z bezsilności. Jak widać moja przygoda z php i mysql nie zaczyna się kolorowo... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj to w pliku z formularzem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem. Nie działa.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż dumpa bazy
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeśli dobrze zrozumiałem... ![]() edit. na serwerze w sieci niewiele się to różni (zamiast localhost jest byethost bla bla, no i pełno wpisów typu śśśśś, ćććć, śśś) Ten post edytował beka 11.08.2009, 08:55:09 |
|
|
![]()
|
|
W linii 33 masz LATIN1
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po poprawieniu nadal to samo (przy utf i latin2)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dlaczego nie UTF-8 ?
+ mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); Ten post edytował Chrom 11.08.2009, 09:07:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Bo trzeba jeszcze prawidłowo zakodować znaki w pliku i zaimportować jeszcze raz.
Poza tym, gdzie masz set names? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Kodowanie przecież robię cały czas utf8
Set names jest w skrypcie dodawania ![]() Obecna "baza" danych (byle co, byle by sprawdzić poprawność... czyli jak mówiłem wcześniej jakieś tam ąąęęłłłćć itd.) : Serwer w sieci.
Wpisy, w których poprawnie są polskie znaki zapisane to są te dodane przez phpMyAdmin. Reszta przez skrypt Podbijam temat Ten post edytował beka 11.08.2009, 20:54:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale przecież i tu masz znaki zapytania...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Przecież pisałem już wcześniej, że znaki zapytania i krzaki są tu PRZEZ DODANIE SKRYPTEM. Polskie znaki występują we wpisach dodanych przez phpMyAdmin/terminal.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast set names utf8, daj set names utf-8 bo u mnie jest różnica przy ich stosowaniu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Niestety nadal to samo.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 18.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakiego edytora używasz do pisania kodu?Może masz ustawione w opcjach zachodnioeuropejski (iso-8859-1) bądź środkowoeuropejski (iso-8859-2) bądź jeszcze jakiś inny a nie UTF-8, czasem tak mam gdy przestawię kodowanie i potem krzaki lecą.
|
|
|
![]()
|
|
Bluefish na linuxie, mam ustawione kodowanie utf-8.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 02:10 |