![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewne pytanko. Otóż robie stronke która opiera się o jeden plik (index.php). To znaczy, gdziekolwiek by użytkownik nie wszedł zawsze plikiem głownym jest owy index.php Przykład index.php - strona głowna index.php?pokaz=rejestracja - rejestracja strony index.php?pokaz=artykul&id=1 - artykuł o id 1 No i mam pytanie Czy ten sposób jest wydajny? Czy np. przy wiekszej ilosci uzytkownikow naraz strona bedzie obciazona? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie tak się robi, a co do obciążenia zależy co wykonujesz w tym pliku - operacje na db etc?
Użyj cache jeżeli obciążenie jest za duże. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest coś takiego jak $_SERVER['PATH_INFO']; Dzięki temu możesz zrobić coś takiego:
Cytat I ładować odpowiednią klasę oraz metodę, ew. funkcję z pliku. Nie ma co upychać wszystkiego do indexu, lepiej podzielić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest coś takiego jak $_SERVER['PATH_INFO']; Dzięki temu możesz zrobić coś takiego: I ładować odpowiednią klasę oraz metodę, ew. funkcję z pliku. Nie ma co upychać wszystkiego do indexu, lepiej podzielić. Jest coś takiego jak RewriteEngine ![]() I tak wszystko przechodzi przez kontroler, który znajduje się w index. Według tego wywoływane są akcje i na końcu tworzony jest widok. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, jest, ale nie zawsze jest do niego dostęp.
|
|
|
![]()
|
|
Tak, jest, ale nie zawsze jest do niego dostęp. Nie będziemy teraz zgadywali czy ma on dostęp czy nie. Z pewnością się dowiemy w swoim czasie. "ładować odpowiednią klasę oraz metodę" - A przypadkiem metody nie są w klasie? ![]() W ogóle polecam lekturę dot. wzorca MVC. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Tak, metody są w klasie i żeby wszystko było ok to trzeba załadować i klasę i wywołać jakąś metodę.
Teraz kończymy bo dostaniemy po ostrzeżeniu albo po jakimś banie czasowym. |
|
|
![]()
|
|
Tak, metody są w klasie i żeby wszystko było ok to trzeba załadować i klasę i wywołać jakąś metodę. Jesteś dobry jeżeli u Ciebie jedna metoda robi wszystko, ja do tego muszę mieć kontroler i model... No ale cóż... Teraz kończymy bo dostaniemy po ostrzeżeniu albo po jakimś banie czasowym. Nie wiem dlaczego mamy kończyć dyskusję, która jest na temat. Poza tym forum jest od prowadzenia dyskusji. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
No ja też mam i kontrolery i modele i widoki i pomocniki i nawet jedno wywołanie strony wykonuje jeden kontroler i 1-3 modele oraz kilka widoków i ze 2 pomocniki. Używam Kohany, ale próbowałem napisać kiedyś swojego framworka - został uznany za zbyt nieoptymalny i porzucony.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie jak do tej pory wygladalo to tak:
Uzytkownik logujac sie wchodzi na index.php. Wybierajac inny dzial powiedzmy "Kontakt" klika na index.php?pokaz=kontakt. W dziale srodkowym w pliku jest zmienna $strona. Teraz gdy uzytkownik chce wejsc do kontakt sprawdzany jest warunek $_GET['pokaz'] w pliku exe.php. Wyglada to tak:
(to tylko czesc pliku) Myslałem żeby zamiast osobnego pliku wrzucic to do tabeli ale nie jestem pewny. Poradzcie mi - czy wydajnie byloby to trzymać w pliku czy w tabeli. Ten post edytował Malvegil100 10.08.2009, 21:04:09 |
|
|
![]()
|
|
IMHO w bazie jest lepiej.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:14 |