Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]ffmpeg i pusta miniaturka
KtośKtosiowaty

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Jestem tutaj nowy, lecz forum odwiedzam całkiem często, jako gość. Niestety dzisiejszy problem zmusił mnie do poszukania pomocy, wśród pozostałych koderów, znających się na PHP. Od rana próbuję dociec, dlaczego sposób, w który chcę uzyskać miniaturkę filmu, nie działa.

1. system("ffmpeg -y -i ".$strUploadDir." -f mpeg -ss 10 -vframes 1 ".str_replace('.flv', '.jpg', $strUploadDir)."");

W zmiennej $strUploadDir przetrzymuję ścieżkę do pliku flv, natomiast uchwyconą klatkę próbuję zapisać do tego samego katalogu, jednak zamiast .flv- .jpg. Wszystko działa bez zarzutów, jednak...
No właśnie. Co prawda, tworzy się plik, jednak o wielkości równiej 0. Próbowałem na różne sposoby oraz na tzw. "chłopski rozum", zamienić "mpeg" na "flv" w komendzie. Jednak do tej pory nie poskutkowało nic.

Z tworzeniem screenshotów filmów mam styczność po raz pierwszy (taki wymóg zadania) i nie mam pojęcia, w jaki sposób dalej to ugryźć. Mogę liczyć na pomoc?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
erix

Grupa: Moderatorzy

Ja korzystam z czegoś takiego
Kod
ffmpeg -y -i klip.flv -f mjpeg -ss 10 -vframes 1 160x120 thumb.jpg

Pomyliłeś formaty.
+Quote Post
KtośKtosiowaty

-----

Niestety po zastosowaniu Twojego polecenia erix, screen nie tworzy się w ogóle. Po usunięciu wymiarów (160x120), owszem ale ciągle jest to pusty plik...
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Przekompiluj ffmpeg, gdyż ten kod działał na wielu innych serwerach.
+Quote Post
KtośKtosiowaty

-----

Po długich testach i pomocy w nich znajomego, okazało się, że działanie ffmpeg zależne jest od FIMU! Nie mam pojęcia, dlaczego działa to w ten sposób. Przez cały czas testowałem na jednym filmie ze zmienianą nazwą, więc wyobraźcie sobie moje ździwienie, kiedy znajomy wgrał coś innego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.12.2025 - 22:05