![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam potrzebuję szybkiej odpowiedzi, ponieważ mimo że zajmuję się tym długo to nie ze wszystkim jestem na bieżąco.
Czy Przypisanie tablic GET do POST i odwrotnie jest prawidłowe, czy idą za tym jakieś konsekwencje? Pzdr.
Powód edycji: [Spawnm] Przeniosłem.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Chyba nie, nigdy się nad tym nie zastanawiałem bo kto by to robił?
Czemu chcesz to zrobić? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ponieważ zazwyczaj opieram aplikacje na switch'ach , i np wyświetlenie jakiegoś panelu to jeden switch, linki zwykłe czyli GET jest prostsze , i później zapisanie jakichś danych to już POST ale jeśli wszystko odbywa się w jednym pliku to kolejny switch dla postów. Idąc tym śladem łatwiejsza jest jakaś walidacja (na potrzeby odpowiedniej strony) tej tablicy niż kolejny switch zajmujący 10 razy tyle miejsca (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam nadzieje że w miarę jasno opisałem (IMG:style_emoticons/default/aaevil.gif) ogólnie chcę zaoszczędzić miejsca i uprościć kod (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Ogólnie nie uprościsz kodu w ten sposób. Podaj jakiś kod dla przykładu, abym mógł sobie wyobrazić zasadę działania Twojego "systemu".
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 |
Może to Ci pomoże - $_REQUEST.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ok przykład... switch... Opcja "users" i zagnieżdżony switch. "add","edit","delete","default/list", add czyli dodanie i edit/ edycja wykonywane jest przez wyslanie zmiennych post natomiast element delete i list za pomoca get.. tutaj jest tpo w jednym switchu poniewaz obojetnie czy strona zostanie wywolana przez GET czy przez POST wykona sie switch na POST'ach dzieki temu klikajac w link index.php?mode=users&function=edit wysiwietli sie formularz edycji usera.. po wyslaniu wystaczy dodac kolejna opcje update np ktora zapisze dane zamiast kolejnego switch w nim mode=users itd.. czyli zamiast calego switcha mamy jedno case.. Nie prawda?
|
|
|
|
|
|
|
|
Może to Ci pomoże - $_REQUEST. Ok przykład... switch... Opcja "users" i zagnieżdżony switch. "add","edit","delete","default/list", add czyli dodanie i edit/ edycja wykonywane jest przez wyslanie zmiennych post natomiast element delete i list za pomoca get.. tutaj jest tpo w jednym switchu poniewaz obojetnie czy strona zostanie wywolana przez GET czy przez POST wykona sie switch na POST'ach dzieki temu klikajac w link index.php?mode=users&function=edit wysiwietli sie formularz edycji usera.. po wyslaniu wystaczy dodac kolejna opcje update np ktora zapisze dane zamiast kolejnego switch w nim mode=users itd.. czyli zamiast calego switcha mamy jedno case.. Nie prawda? To przecież batman napisał wyraźnie. Wszystko masz w request. |
|
|
|
|
|
|
|
Może to Ci pomoże - $_REQUEST. no jakby to określić.. to to samo co ja już zrobiłem tylko napisane inną czcionką (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Skoro tak to nie pozostaje mi nic innego tylko zaproponowanie użycia (przynajmniej tymczasowego) register_globals (trzeba uważać na to + będzie usunięte w php 6)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 |
~deejay4net Przecież w tablicy $_REQUEST są zmienne i post i get. Jeśli nie o to Ci chodziło, to na prawdę nie rozumiem Twojego problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
~deejay4net Przecież w tablicy $_REQUEST są zmienne i post i get. Jeśli nie o to Ci chodziło, to na prawdę nie rozumiem Twojego problemu. no są są.. przecież napisałem że o to mi chodziło tylko inaczej to opisałem.. Ogólnie pytałem o to czy jest to poprawne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) bo jeśli nawet komplikuję tym sobie życie to robię to dobrze ;D pzdr. (IMG:style_emoticons/default/aaevil.gif) |
|
|
|
|
|
|
no są są.. przecież napisałem że o to mi chodziło tylko inaczej to opisałem.. Ogólnie pytałem o to czy jest to poprawne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) bo jeśli nawet komplikuję tym sobie życie to robię to dobrze ;D pzdr. (IMG:style_emoticons/default/aaevil.gif) No to się dogadaliśmy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Sam mechanizm można nazwać poprawnym. Jednak na dłuższą metę, edycja takich switch-ów wydaje się być męcząca. Zawsze możesz trzymać konkretne elementy w osobnych plikach i dołączać je z automatu. Np odbierasz request mode=users&function=edit, to dołączasz plik edit.php znajdujący się w katalogu users. Takie rozwiązanie znacznie odchudzi pliki ze switch-ami. |
|
|
|
|
|
|
|
No to się dogadaliśmy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Sam mechanizm można nazwać poprawnym. Jednak na dłuższą metę, edycja takich switch-ów wydaje się być męcząca. Zawsze możesz trzymać konkretne elementy w osobnych plikach i dołączać je z automatu. Np odbierasz request mode=users&function=edit, to dołączasz plik edit.php znajdujący się w katalogu users. Takie rozwiązanie znacznie odchudzi pliki ze switch-ami. Jakoś nie przepadam za instrukcją include i require (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
To wolisz wszystko w jednym pliku trzymać? :|
Bałagan, niepotrzebny... A jeśli chodzi o wydajność, to większość serwerów korzysta z akceleratorów buforujących kod. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 7 Dołączył: 5.08.2009 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja nie siędzę w tym ,ale przypisujesz zawartości tablic w skrypcie co następuje już po kliknięciu submita więc wydaje mi się ,że to co robisz już z tablicami w skrypcie to twoja sprawa tylko w sumie to po co Ci coś takiego?
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 00:07 |