![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 1 Dołączył: 24.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
temat jest taki w Mssql 2005 mam podlinkowany serwer mysql o nazwie np 'BAZAMYSQL' terraz aby pobrac dane z tej bazy z tabeli osoby uzywam query
no i wyświetla mi listę rekordów A teraz jeśli chciałbym dodać osobę do tej tabeli OSOBY w bazie podlinkowanej, jak ma wyglądać zapytanie, nie mam pojęcia, szukałem w google, w msdn i nie znalazłem, pomoże ktoś? Nie działą zwykłe zapytanie z insertem np
wyskakuje błąd że nieznana nazwa BAZAMYSQL Stachu juz znalazłem w MSDN trzeba szukać po haśle OPENQUERY poniżej przykład do ORACLA, ale myślę że do MYSQL-a będzie tak samo
pozdrawiam Stachu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 13.03.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast SELECT możesz dać natywnego INSERT-a w MySQL-u, parametry są po przecinku i mogą być w zmiennych i ważne znak zapytania odpowiada przypisaniu jednego parametru - liczy się kolejność parametrów w zapytaniu no i ważne trzeba ustawić RPC http://www.packtpub.com/article/mysql-link...sql-server-2008 ( w 2005 jest dokładnie tak samo) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 1 Dołączył: 24.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napotkałem jednak przeszkodę, chciałem dodać rekord w linkedserver t triggerze after insert, jednak niestety wyskakuje bład
"MSDTC on server.... in unavailable " cokolwiek konkretnego chciałbym zrobic, kłody pod nogi się sypią ![]() Ten post edytował stachuf11 11.08.2009, 09:11:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 13.03.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napotkałem jednak przeszkodę, chciałem dodać rekord w linkedserver t triggerze after insert, jednak niestety wyskakuje bład "MSDTC on server.... in unavailable " cokolwiek konkretnego chciałbym zrobic, kłody pod nogi się sypią ![]() to włącz tą usługę ![]() http://geekswithblogs.net/narent/archive/2...0/09/93544.aspx |
|
|
![]()
|
|
włączyłem tą usługę i działa
![]() dziekuję serdecznie za pomoc pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
włączyłem tą usługę i działa ![]() dziekuję serdecznie za pomoc pozdrawiam jak korzystasz z exec (...) at linked_server to koniecznie musisz mieć kursor przerabiający wszystkie rekordy w tabeli wirtualnej inserted jak robisz za pomocą update openquery (linked_server,'select * from ....') set cos = cos.innego where costam costam to wystarczy zrobic joina z tabela wirtualna inserted, ale dziala wolniej ![]() Ten post edytował prachwal 11.08.2009, 09:58:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:23 |