![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Napisałem bardzo prostą klasę uploadu plików na serwer. Proszę o jakieś uwagi.
Całość u mnie działa, więc teraz potrzebuję uwag, co można zmienić, wyrzucić itp.
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Przenoszę
![]() Przenoszę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Niewiele to ma wspólnego z OOP. Równie dobrze mogłeś zrobić samą funkcję uploadFiles(); Rozszerzenia zapisane są na sztywno w samej klasie, brak sprawdzania MIME. Co z rozszerzeniami typu .tar.gz? Brak jakiejkolwiek kontroli nad nazwą pliku. Klasa uzależniona od formularza (nazwa inputa), a dodatkowo pozwalająca na upload jednego pliku. Konstruktor powinien brać chyba nazwę inputa jako parametr, wtedy można uploadować dowolna ilość plików. Nie jestem pewien, ale tablica na komunikaty jest zbędna - wykluczają się wzajemnie. Samo API klasy też pozostawia wiele do życzenia. Ogólnie mówiąc nic specjalnego. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za uwagi. Wiem, że to jest nic specjalnego i nie będzie.
Typy plików nie są ustawione na sztywno tylko w klasie, bo możesz ustawić własne. Nazwa pliku jest czyszczona z niepotrzebnych znaków także kontrola nazwy jest. Także możliwość wysyłania wielu plików. Wiem za API i ogólnie wszystko pozostawia wiele do życzenia, tak jak mówisz można zrobić wszystko w jednej funkcji. BTW chcę czegoś się nauczyć, a zaczynanie od gotowych rzeczy to ominięcie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj jakiś warunek sprawdzający poprawnośc obrazków, da się uploadować skrypt z rozszerzeniem obrazka. Później na stronie będą błędy o nieprawidłowych obrazkach. Sprawdzaj to np. getimagesize, a tu masz link pomocniczy : http://mijagi.interkuza.pl/index.php/2009/...-uploadu-w-php/
Ten post edytował mijagi 10.08.2009, 09:44:44 -------------------- my blog - linux, php, security
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj się takową funkcją zamiast pisać jakieś cuda na kiju. http://pl.php.net/manual/pl/function.pathinfo.php -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:47 |