![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem: pobieram dane z bazy które były wpisywane do niej formularzem z textarea. Jednak jak je wyświetlam to nie ma enterów takie jak były wpisane w formularzu. Próbowałem zrobić swój bbcode który miał zamieniać [br] na <br /> i zamienia ale w taki sposób :
jakiś tekst<br /> nowa linijka która powinna być wyświetlona w nowej lini czy jest jakiś prostszy sposób na osiągnięcie takiego efektu dodatkowo napisze ze jak pobieram ten sam tekst do textarea z bazy (opcja edytuj) to entery są nie chce używać żadnych edytórów wysiwyg bo nie chce dawac użytkownikom dodatkowych opcji + walidacja chodzi mi tylko i wyłącznie o bry z góry dziekuje za pomoc i dodatkowo pokaze kod profilaktycznie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W textarea masz znaki nowej linii "\n", więc jak chcesz mieć nową linię w html to nl2br.
Ten post edytował ziqzaq 8.08.2009, 11:25:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
k zrobiłem to ale i tak wyświetla mi się tak
Lorem ipsum dolor sit amet,<br />consectetur adipisicing elit,<br />sed do eiusmod tempor incididunt<br />ut labore et dolore magna aliqu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomyśl co robisz jeszcze przy dodawaniu/wyciąganiu do/z bazy (vide htmlspecialchars, htmlentities itd.).
Zobacz co dostajesz w końcowym wyniku (źródło w przeglądarce). Ten post edytował ziqzaq 8.08.2009, 11:39:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 29.07.2007 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. wyświetla te <br /> a nie przerzuca do następnej linii? W takim razie tekst musi być gdzieś traktowany htmlspecialchars(). Z tego co widać to masz tam Smarty używane, więc będziesz musiał wgryźć się dokumentację jak wyłączyć escapowanie.
I jak już ziqzaq napisał - zamiast jakiś sztuczek z bbCode [br] do zamiany znaków nowej linii na <br /> używaj nl2br. |
|
|
![]()
|
|
No nie wiem co ja robie zwykłe zapytanie do bazy :s
O bbcode juz zapomniałem ta funckja idealnie dodaje br ![]() i nie nie uzywam smartów tylko strona jest oparta na zendzie źródło strony a wygląda to tak w przegladarce: Lorem ipsum dolor sit amet,<br />consectetur adipisicing elit,<br />sed do eiusmod tempor incididunt<br />ut labore et dolore magna aliqua jakieś pomysły? Ten post edytował Ikky 8.08.2009, 11:49:29 |
|
|
![]()
|
|
Dostałeś nawet dwie odpowiedzi, pomyśl chwilę...
PS. Zadam pytanie wprost. Używasz gdzieś funkcji htmlspecialchars lub/i htmlentities? W zendzie (w widoku) może to wyglądać tak: $this->escape($val['wartosc']) Ten post edytował ziqzaq 8.08.2009, 11:57:19 |
|
|
![]()
|
|
Nie nie używam nigdzie takich funckji.
/edit chyba że: $this->view->tekst = $tekst; Ten post edytował Ikky 8.08.2009, 11:59:48 |
|
|
![]()
|
|
To może pokaż zapis i odczyt z bazy, oraz wyświetlanie tego stringa (widok).
Z tego co się orientuję to narazie w Zend Fr. nie ma opcji auto escape stringów, więc gdzieś musisz to robić. ![]() Ten post edytował ziqzaq 8.08.2009, 12:08:12 |
|
|
![]()
|
|
kontroler
model
widok no ja niestety też dopiero w zendzie siedze dopiero od tygodnia miałem duzo problemów ale nie pomyslalbym ze moge sie zatrzymac na czyms takim:P |
|
|
![]()
|
|
Poległem
![]() W zendzie (w widoku) może to wyglądać tak: $this->escape($val['wartosc']) Cytat widok Zobacz sobie najpierw do swojego widoku a później w dokumentację Zend_View (escaping output). //edit literówka Ten post edytował ziqzaq 8.08.2009, 12:20:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 29.07.2007 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
edytowałeś posta i jak go czytałem to jeszcze nie było nic o escape w widoku...
no ta i teraz mam tak w widoku : linie sie łamią ale teraz jak ktoś sobie wpisze np <b> w formularzu to tez sie wyswietla co jest niedopuszczalne dla mnie |
|
|
![]()
|
|
Racja. Edytowałem post, ale obaj z Trevorem trąbiliśmy o escapeowaniu znaków - można było się domyślić.
![]() Jak chcesz się pozbyć tagów html i php ze źródła to masz np. strip_tags. |
|
|
![]()
|
|
ok wszystko hula
dzięki bardzo za pomoc ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:36 |