![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, robię katalog firm i mam następujący problem i kilka pytań. Chodzi o to, że są kategorie w których znajdują się podkategorie, a w tych podkategoriach znajdują się rekordy z wpisami.
Przykład: Zdrowie i Uroda -> Solarium -> Wpisy solarium Na początku mam pytanie czy błędem jest rozwiązanie tego w ten sposób. Tworzę plik wyświetlający kategorie:
następnie plik kategoria.php
, a później jeszcze plik podkategoria do którego nie mogę się dostać ponieważ mam problem już z kategoria.php 1. Mianowicie czy takie odwoływanie się jest dobre czy może lepszym i zalecanym sposobem było by zrobienie tego w jednym pliku ? 2. Próbując dopisać do pliku kategoria.php przy FROM dopisując jeszcze katalog_firm, (ponieważ chciałem stworzyć linki do wyświetlania wpisów z podkategorii) wszystko się mnoży razy 4. Tzw. mam wpisy Solarium, Sauna i wszystko jest napisane po 4 razy, raz nawet było 5 razy - dlaczego się tak dzieje ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Skoro działasz na jednej tabeli nie musisz dawać kategoria.kategoria.
1. imho to nie ma znaczenia czy piszesz to w jednym pliku, czy w 10. To zależy od Ciebie. Zawsze możesz to uruchamiać w jednym pliku, np. w index.php Jeśli nie istnieje kategoria w bazie o id = $_GET['id'] wyświetlasz listę wszystkich kategorii. 2. DISTINCT ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak masz rację. Pojawił się problem który wynika z tego, że mam wszystko z osobnym pliku mianowicie mam wtedy problem z utworzeniem pasku nawigacyjnego który wygląda tak:
Strona Główna -> Zdrowie i Uroda -> Solaria -> Pokazane wszystkie mianowicie pasek wyświetlam na podstawie adresu w pasku nawigacyjnym który posiada jakiś GET, a kiedy stosuję wszystko w różnych plikach niestety gdy dojdę do "Solaria" to już Zdrowie i Uroda mi zniknie z tego względu, że adres się zmienia i ucieka GET Próbuję rozwiązać to, aby umieścić wszystko w jednym pliku niestety mam problem mianowicie robię tak:
Problem w tym, że jak już jestem w podkategorii i chcę ją otworzyć to mam problem z adresem bo musi mieć postać index.php?id=1&pod=1, a nie mogę już uzyskać numerów do id bo już jestem w podkategoriach ? dlatego zastanawiam się czy ... ? 1. Jest jakiś sposób żeby dodać do paska istniejącego np. &pod='.$id.', ale nie za pomocą - bo wydaję mi się że jest jakiś lepszy sposób do rozwiązania tej sytuacji ? 2. Powinienem utworzyć wszystko w jednym zapytaniu czy ten sposób jest dobry ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:50 |