![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: Poligon Osielsko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nudnie podążając ścieżką nauki php postanowiłem napisać własnego małego CMS. Nie smiejcie się ![]()
bbcode images
icons emoticons
css languages
english Ten post edytował Marcuez 6.08.2009, 18:38:10 -------------------- - No powiedz jak to zrobić!
- Wujek Google nie boli... - Dziadek Marcuez mi powie :) - -.- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 2 Dołączył: 29.04.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zaczął od napisania systemu fabryki (tzn. system tworzenia obiektów opartym na wzorcu fabryki) i skupił się na modułowym CMS'ie. Choć to jest obiektywna opinia. To jest tak, że jak chcesz by go później można było rozwijać to musisz mieć możliwość dodawania modułów, które odpowiednio będą wzbogacały stronę, która będzie oparta na danym CMS'ie.
Dobrym podejściem byłoby też napisanie frameworka typowych akcji (takich jak połączenia z plikami, skoro tak chcesz, odpowiednie parsowanie XML, takie tam). A tak ode mnie to powiem, że pomysł by strona była oparta na systemie plików jest raczej ciężki do zrealizowania, bo to masa pracy jest. Wiem, bo jestem właśnie po takiej stronie. Niech przeklęte będą serwery na których nie ma baz danych... Ten post edytował neosatan 6.08.2009, 19:03:13 -------------------- C/C++ (ucze się...), PHP (ucze się...), SMARTY(ucze się...), PYTHON(ucze się...), C#(uczę się...), PERL(uczę się...), JavaScript(uczę się...), JAVA(będą mi kazali się uczyć...)... Ja się głównie uczę...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: Poligon Osielsko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh, ja tworze bez bazy żeby się uczyć oczywiście żeby mozna bylo zrobić 3/4 pod sql itp. To takie jagby wyzwanie.
Dzięki za odp. -------------------- - No powiedz jak to zrobić!
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 2 Dołączył: 29.04.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak bez bazy to na serio zapoznaj się z parserami XML. Jakby co to trzymaj link to dobrego artykułu.
Robię teraz coś podobnego dla siebie, więc pewnie będę miał podobne problemy. -------------------- C/C++ (ucze się...), PHP (ucze się...), SMARTY(ucze się...), PYTHON(ucze się...), C#(uczę się...), PERL(uczę się...), JavaScript(uczę się...), JAVA(będą mi kazali się uczyć...)... Ja się głównie uczę...
|
|
|
![]()
|
|
Ja produkuje prosty cms oparty o definicje i wyświetlanie definicji. Ale dzięki, pokombinuje cuś
![]() -------------------- - No powiedz jak to zrobić!
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zacząć od przeniesienia katalogów systemowych powyżej public_html. Czemu ludzie o tej podstawie bezpieczeństwa zawsze zapominają?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Skoro nie chcesz na bazie danych pracować, to napisz sobie sterownik do obsługi plików
![]() http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13770 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 23:15 |