![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
www.stagraf.pl/kopek.eu/index.php
Pod tym adresem jest dostępny projekt. Dla testów: Login: stefan Hasło: stefan Po zalogowaniu wyświetla poprawnie nazwę użytkownika i menu po lewej stronie. Po kliknięciu w "lista użytkowników" powinna pojawić się tabelka z użytkownikami w głównym oknie. Niestety tak się nie dzieje, gdyż jakakolwiek czynność po logowaniu powoduje wylogowanie. Załączam kod z pliku index.php oraz dorzucę kod z innego pliku jeżeli zajdzie taka potrzeba. Proszę zwrócić uwagę, że po najechaniu na guzik "lista użytkowników" podświetla się prawidłowy link ale niestety nie działa.
Ten post edytował kopek 6.08.2009, 12:34:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo sesja albo ciasteczka...zdecyduj się.
Dodaj znacznik meta informujący o kodowaniu strony bo nie masz polskich znaków. To coś:
Zastąp switch'em. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Gdy ktoś się zaloguje dodaj sesję, np tak
Kod $_SESSION['login']=$login a później sprawdzaj czy istnieje, jak tak, to znaczy, że jesteś zalogowany.
Ten post edytował Andaramuxo 6.08.2009, 12:28:59 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co to jest zmienna $log?
co jest w pliku logusr.php wystawiasz cookie i jest ono utrzymywane nawet jeśli twierdzi, że nie jestem zalogowany. sesja jest trzymana. Zatem siadasz na logice... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest plik logusr.php.
Czyli coś takiego wystarczy dodać? Linia 27 i czy wtedy można zrezygnować z linii 25 i 26? Jak mniej więcej dokonać tego sprawdzenia?
Ten post edytował kopek 6.08.2009, 12:42:39 |
|
|
![]()
|
|
1. Mam nadzieję, że polacz() i rozlacz() to NIE jest połączenie i rozłączenie z bazą danych.
2. zmiennnych $session_name i $session_id chyba nigdzie nie używasz więc do wywalenia 3. To jest w ogóle nie potrzebne bo nic nie zmienia:
ciacho i tak masz wystawione do końca sesji więc nigdzie nie zniknie (no chyba że usuniesz). 4. podczas mojego testowania ewidentnie zmienna $blad była ustawiona na true to teraz poproszę o plik log_usr.php bo po przeładowaniu strony to on jest wykonywany ($log == 0) |
|
|
![]()
|
|
1. Mam nadzieję, że polacz() i rozlacz() to NIE jest połączenie i rozłączenie z bazą danych. 2. zmiennnych $session_name i $session_id chyba nigdzie nie używasz więc do wywalenia 3. To jest w ogóle nie potrzebne bo nic nie zmienia:
ciacho i tak masz wystawione do końca sesji więc nigdzie nie zniknie (no chyba że usuniesz). 4. podczas mojego testowania ewidentnie zmienna $blad była ustawiona na true to teraz poproszę o plik log_usr.php bo po przeładowaniu strony to on jest wykonywany ($log == 0) 1. polacz() i rozlacz() to dokładnie połączenie i rozłączenie z baza 2. ok zmienne wywaliłem 3. jak to usunąłem to w ogóle nie mogę się zalogować 4. hmm... najciekawsze jest to, że wszystko lokalnie działa na kompie tylko na serwerze nie chce plik log_usr.php
|
|
|
![]()
|
|
ok, nie działa ci bo mimo wszystko potrzebujesz zmiennej login z
. ale ponowne wystawienie tego ciacha jest bez sensu. czy możesz na kilka chwil pod koniec dokumentu zrobić zrzut dla tablic $_COOKIE i $_SESSION? Zobaczę jak to działa |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
raczej var_dump($_SESSION);
chciałbym tylko zobaczyć jakie dane się tam znajdują |
|
|
![]()
|
|
ok już możesz sprawdzić
|
|
|
![]()
|
|
no dobra, niewiele mi to dało zwłaszcza że umieściłeś to w bloku wyświetlanym tylko kiedy nie jesteś zalogowany.
co to za tablica była? jak widać nawet po naciśnięciu zaloguj sesja jest trzymana a to oznacza że fizycznie sesji się w ogóle nie pozbywasz
W tym miejscu $login jest puste. oznacza to, że $login=$_COOKIE['login'] == null albo w ogóle nie jest wykonane. Widzę, że $_COOKIE['login'] nie jest puste więc cały ten blok się nie wykonuje (pewnie $log!=0). Musisz to sobie po kolei zdebugować, które warunki są sprawdzane i co się dzieje. jakie wartości mają zmienne i jaki mają wpływ. Tak zdalnie średnio ci w tym momencie pomogę gdy chodzi po prostu o debugging. |
|
|
![]()
|
|
To były dwie tablice:
1. var_dump($_SESSION); 2. echo $_COOKIE['login']; Zastanawia mnie tylko czemu wszystko działa lokalnie na komputerze a wywala się dopiero po załadowaniu na serwer? Co konkretnie jest za to odpowiedzialne bo jak tego się nie dowiem to ciężko mi będzie rozwiązać ten problem... Poczyniłem postępy... tabelka z użytkownikami już się wyświetla... niestety gubi mi gdzieś nadal zalogowanego użytkownika. Proszę może o jakiś łopatologiczny sposób przedstawienia problemu. Można korzystać z danych z pierwszego posta co by się zalogować i sprawdzić jak to wygląda. Ten post edytował kopek 6.08.2009, 14:11:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:52 |