![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Sopot Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym uruchamiać na home.pl codziennie o godzinie 15.00 powiedzmy plik .php z jednego z podkatalogów. Z tego co wyczytałem w dokumentacji muszę stworzyć w katalogu głównym plik o nazwie cron-1500.php. Nie wiem tylko co w tym pliku wpisać bo używanie include nie działa. ścieżkę do katalogu głównego na home.pl zapisuje się u mnie przez poi prostu tak "/". Ja potrzebuję odpalić skrypt który znajduję się w lokalizacji "/xxxx/skrypt.php". Help D -------------------- galeria artystów piekloniebo.pl - kolczyki, klipsy, bransoletki, prezenty
zapraszam Darek Dawicki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że ten plik interpretowany jest jak inne pliki na serwerze ponieważ virtual servery są chrootowane na home.pl.
spróbuj czegoś takiego:
to oczywiście w pliku crohn-1500.php5 lub crohn-1500.php (dla php4 o ile pamiętam) edit: coś mi się formatowanie rozjechało... Ten post edytował jarrod 6.08.2009, 08:54:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Wrzuc to do pliku crona i juz wiesz w jakim katalogu roboczym pracuje php -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Sopot Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze zgubiłem się.
Może jeszcze raz z konkretnym adresem. Potrzebuję tego crona żeby mi updatował dane o aukcjach allegro. Na swojej stronie piekloniebo.pl postawionej na home.pl mam katalog allegro z całym skryptem. Więc żeby cron mi zadziałał rozumiem że w katalogu głównym umieszczam plik: cron-1500.php o tresci
bo cyklicznie odpalany ma być odpalany właśnie plik http:// www.piekloniebo.pl /allegro/pobierz_aukcje.php. czy dobrze rozumiem.... ![]() -------------------- galeria artystów piekloniebo.pl - kolczyki, klipsy, bransoletki, prezenty
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokładnie tak.
plik cron-1500.php umieszczasz w katalogu root-a "/" możesz to przetestować szybciej umieszczając plik cron-5min.php5 i tam przetestować. Będzie się on uruchamiać co 5 minut (najmniej na tych serwerach). Dokumentacja znajduje się pod adresem http://home.pl/dokumentacja/funkcjeserwera/skrypty/cron |
|
|
![]() ![]()
|
|
Coś mi tutaj nie trybi.
Ustawiłem ten plik na przejście co 5 min. I jestem pewien że to automatyczne odpalenie nie startuje bo mam plik tekstowy do którego ten skrypt pwoinien zapisać dane i pliczek ciągle jest pusty na nawet po upływie 1-2 minut po wyznaczonym czasie. Bo doczytałem w dokumentacji że ten czas może się trochę opóźnić. Jak puszczę ten skrypt bezpośrednio wchodząc na: http://www.piekloniebo.pl/allegro/pobierz_aukcje.php to wszystko jest ok i plik txt dostaje dane. Więc ten plik cron-5min.php5 nie odpala mi powyższego. W czym może być kwestia? Pozdr D -------------------- galeria artystów piekloniebo.pl - kolczyki, klipsy, bransoletki, prezenty
|
|
![]()
|
|
nie umieściłeś pliku (cron) w katalogu głównym SERWERA (nie twojego programu).
cytat z dokumentacji: Cytat Środowisko uruchomieniowe skryptów jest identyczne ze środowiskiem, w jakim uruchamiane są skrypty na serwerach wirtualnych. W praktyce wywołanie takie niewiele różni się od zwykłego wywołania GET po protokole HTTP. czyli include też działa. Ja ma hosting w home i cron-y mi działają (w opisany wyżej sposób)... |
|
|
![]() ![]()
|
|
Jarrod a jak ten plik ma wyglądać.
Bo już nie czaję. Plik cron? moje pliki wyglądają tak: w katalogu głównym umieściłem: cron-5min.php5 a w katalogu /allegro/ znajduje się pliczek który ma być uruchamiany rozumiem że potrzebny jest jeszcze jakiś trzeci plik. ![]() ![]() -------------------- galeria artystów piekloniebo.pl - kolczyki, klipsy, bransoletki, prezenty
|
|
![]()
|
|
nie. to tyle.
Wg dokumentacji i moich doświadczeń to powinno działać. hmmm.. a sam plik cron-5min.php5 nie generuje jakiegoś błędu? możesz usunąć jego zawartość i zapisać w jakimś pliku log jakąś informację aby sprawdzić czy się wykonuje? ja teraz zrobię to na swoim hostingu. ok. u mnie (hosting home.pl) zawartość pliku /cron-5min.php5
po kilku minutach: zawartość pliku /log.log generuję się z crona w katalogu: / |
|
|
![]() ![]()
|
|
Jarrod ten log file mi śmiga i zapisuje do niego ale za cholerę nie mogę odpalić skryptu w podkatalogu.
chyba tutaj coś jest nie tak:
Pozd -------------------- galeria artystów piekloniebo.pl - kolczyki, klipsy, bransoletki, prezenty
|
|
![]()
|
|
masz dostęp do konsoli? możesz wywołać komendę prosto z konsoli i sprawdzić czy ona działa.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Nie mam konsoli.
Jak ją zainstalować? -------------------- galeria artystów piekloniebo.pl - kolczyki, klipsy, bransoletki, prezenty
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na home nie ma konsoli.
Crona uruchamiam tak: Katalog główny konta: cron-5min.php w pliku:
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Kurcze,
jeden krok do przodu. Użyłem tego zapisu: <?php include '/allegro/pobierz_aukcje.php'; ?> Zapisuje mi do pliku aukcje.txt ale w katalogu głównym. Wcześniej też tego próbowałem ale nie miałem pustego pliku wstawionego więc nie widziałem efektu. A powinien zapisywać do aukcje.txt w podkatalogu /allegro/. Wygląda na to że jak cron wykonuje ten skrypt w katalogu głównym to robi zapis do głównego nawet jeżeli wykonywany jest plik z jakiegoś podkatalogu. Widziałem gdzieś ze można zmienić katalog takim poleceniem: chdir('allegro/'); ale wtedy chyba trzeba zmienić ścięzkę z include na: include 'pobierz_aukcje.php'; dobrze myślę? Dzięki za pomoc dotychczas Jarrod i Vokiel!!! Ten post edytował piekloniebo 7.08.2009, 11:34:57 -------------------- galeria artystów piekloniebo.pl - kolczyki, klipsy, bransoletki, prezenty
|
|
![]()
|
|
to wynika z samej instrukcji include.
Oznacza to "dodaj w tym miejscu kod z pliku...". A to oznacza że nie ważne gdzie ten plik się znajduje, ważne, który plik wykonuje. Zatem, jeśli plik cron znajduje się w katalogu głównym to do tego miejsca odnoszą się wszelkie instrukcje operacji na plikach. owszem - po użyciu funkcji chdir zostaniesz "przeniesiony" do tego katalogu i ten własnie katalog będzie miejscem wykonywania operacji na plikach. Również include będzie działało od tego miejsca czyli zamiast include '/allegro/pobierz_aukcje.php'; użyjesz tylko 'pobierz_aukcje.php'; Zauważ, że nie umieściłem znaku "/" na początku. W ten sposób odnosisz się to relatywnego (od twojego aktualnego katalogu) położenia pliku. Jeśli na początku ścieżki znajduje się "/" oznacza to, że odnosisz się do pliku względem roota czyli od głównego katalogu. |
|
|
-Omagi- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Zakładam sobie Seo Panel na serwerze Home.pl i muszę podłączyć crona. plik crona jest w subdomenie czyli nie w rocie. Chciał bym dodać np. cron-daily.php a on by sie odnosił i uruchamiał skrypt odświeżania pozycji w google który znajduje się /seo.omagi.pl/cron.php Był by ktoś w stanie mi pomóc ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ktoś pisał że można uruchamiać cron z innego serwera i wtedy można uruchamiać go co minutę. Jak to się robi?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 58 Dołączył: 14.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. robisz plik php na serwerze z cronem, ustawiasz crona żeby odpalał go co minutę. W tym pliku za pomocą curla odpalasz skrypt na innym serwerze.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok dziękuję coś mi naświetliłeś
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:39 |