![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie menu
Chcę zrobić funkcje która będzie przesuwała element w góre i w dół, wszystko już mam ale nie mogę pobrać aktualnej pozycji z listy li. Każde li ma klase w której jest zapisany poziom w menu (które na 4 poziomy) Jak używam:
Zwraca mi pozycje ale tylko w aktualnym ul (tu wynosi 2) a chcę, żeby była to pozycja we wszystkich li class="2" (czyli tutaj 5). Próbowałem na różne sposoby ale coś mi to nie wychodzi ;/. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Po pierwsze - zobacz, jak wyglądają prawidłowe identyfikatory/klasy.
Cytat Zwraca mi pozycje ale tylko w aktualnym ul (tu wynosi 2) a chcę, żeby była to pozycja we wszystkich li class="2" (czyli tutaj 5). Doczep się do rodzica (selektorem pobierasz uchwyt dla rodzica tych wszystkich UL, potem zwyczajnie używasz index. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki bardzo za pomoc, jeszcze tylko mam problem z pobraniem odpowiedniego elementu ;/. Moje li wygląda tak:
To oczywiście prowizorycznie jak na razie. Proboje pobrac numer li:
To mi wyswitla -1 czyli nie znaleziono elementow ;/. Probuje na rozne sposoby i ciagle tak samo, skladnia jest dobra bo probowalem na przykladzie
i mi wyswietla, tyle ze jest to span, ktory mnie nie intreresuje. Potrzebuje pobrac li. Ten post edytował Agape 4.08.2009, 13:34:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
http://docs.jquery.com/Core/index :
index() Szuka każdego pasującego elementu i zwraca jego wskaźnik jeżeli znajdzie jakiś element. Numerowanie zaczyna od 0. z przykładu: $("div").index(this); czyli z wszystkich div wyszukaj ten ktorego dotyczy akcja Sory ale na prawde nie rozumiem. Dokumentacja jest strasznie uboga. Dla czego klasy sa zle nazwane? Standardowy html ;/ Poza tym jak wpisuje
przestawia element o jeden w dol, niestety zle jest pobierany index wiec wstawia w zlym miejscu. Chcialbym tylko pobrac uchwyt do aktualnego li Moglbys pokazac mi prawidlowa skladnie ? |
|
|
![]()
|
|
Cytat Sory ale na prawde nie rozumiem. Dokumentacja jest strasznie uboga. No bo oprócz tego trzeba odrobinę ruszyć głową. Cytat Dla czego klasy sa zle nazwane? Standardowy html ;/ Standardowy HTML: http://www.w3.org/TR/CSS21/syndata.html#keywords - do poduszki i nie zadajemy pytań z elementarza. Cytat Szuka każdego pasującego elementu i zwraca jego wskaźnik jeżeli znajdzie jakiś element. Numerowanie zaczyna od 0. Nie wskaźnik, ale liczbę porządkową w kolekcji wg danego selektora. Cytat Chcialbym tylko pobrac uchwyt do aktualnego li Moglbys pokazac mi prawidlowa skladnie ? Aktualnego, czyli np. patrz: Musisz pobrać najpierw kolekcję elementów do jakiejś zmiennej, np: Kod var items = $('#rodzic li'); // ... event: index = items.index(this); Pozycja jest w dużym stopniu uzależniona od prawidłowego selektora kolekcji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:23 |