![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Sciagnelam MAMP i w terminalu weszlam w Applications/MAMP/bin/php5/bin i dwoma poleceniami
sudo /Applications/MAMP/bin/php5/bin/peardev channel-discover pear.symfony-project.com oraz sudo /Applications/MAMP/bin/php5/bin/peardev install symfony/symfony zainstalowalam symfony. Jednak nie moge sie do niego dostac. W wierszu polecen probuje wpsac komede: symfony -V ale dostaje -bash: symfony: command not found.. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
Bo symfony jest pewnie tam gdzie php czyli
/Applications/MAMP/bin/php5/bin/symfony mozesz sobie zrobic symlinka ln -s /Applications/MAMP/bin/php5/bin/symfony /usr/local/bin/symfony |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 17 Dołączył: 1.11.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%)
|
a wszedłeś przez wiersz poleceń do katalogu z projektem ?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
jak wpisuje ln -s /Applications/MAMP/bin/php5/bin/symfony /usr/local/bin/symfony
dostaje: ln: /usr/local/bin/symfony: No such file or directory Bo jak sie instaluje MAMPa to jest juz tam zainstalowany pear. I jak ja instaluje symfony to czy ona nie powinna mi sie zainstalowac w katalogu pear wlasnie w MAMPIE?? jezeli najpierw wchodze tam przez wiersz polecen i daje komende do instalacji? Bo mi sie instaluje na Macintosh HD / Users / Ania / bin / no i jeszcze w ania tworzy sie katalog PEAR a w nim katalogi data, docs i symfony. Pewnie tak powinno byc skoro sie tak instaluje ale nie wiem moze wlasnie powinnam przeniesc to do MAMPA.. tylko ze tez probowalam i ciagle jest -bash: symfony: command not found. Jezeli pytasz o to czy weszlam do katalogu z projektem to z tego co wyczytalam to: katalog z projektem a potem projekt utworze za pomoca polecenia symfony generate:project serwis, tyle ze przy wywolanu takiego polecenia tez dostaje ten sam komunikat -bash: symfony: command not found. Ten post edytował AniaR 3.08.2009, 17:16:11 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 17 Dołączył: 1.11.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%)
|
żeby wygenerować projekt musisz znajdować się w miejscu gdzie chcesz go stworzyć
załóżmy masz ściągnięte symfony do folderu: c://php/projekt/lib/symfony więc wchodzisz przez linie komend do folderu (w windzie robi się to tak ) cd php/projekt/lib/symfony będąc już w miejscu gdzie chcesz wygenerowac projekt piszesz w wierszu : php lib/symfony/data/bin/symfony generate......... i tak dalej ten opis jest sprawdzony pod windą ale podejrzewam że na macu będzie tak samo |
|
|
|
|
|
|
|
teraz zrobilam tak:
go-pear.php sciagnelam do katalogu MAMP, i tam zainstalowalam PEAR. W katalogu MAMP dodalam channel-discover pear.symfony-project.com i jak chcialam zainstalowac symfony to mi wyskoczylo: symfony/symfony requires PHP (version >= 5.2.4), installed version is 4.4.9 symfony/symfony requires PHP extension "reflection" symfony/symfony requires PHP extension "simplexml" symfony/symfony requires PHP extension "dom" nie wiem jak to mozliwe bo przeciez mam w mampie zaznaczona wersje php 5. Po wywolaniu phpinfo(); tez pokazuje mi wersje > 5 ... ale kiedy wywoluje z terminala php -v to mi wlasnie pokazuje version 4.4.9. Czy ktos wie o co chodzi? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
Bo php phpowi nierowne.
uzyj: which php to ci wskaze ktorego php uzywa, zapewne masz gdzies jeszcze inna wersje php'a. Zaczyna sie to coraz bardziej gmatwac, najlepiej by bylo jakbys usunela stare php i dodala nowe (z MAMPa). |
|
|
|
|
|
|
|
No wlasnie jedyne php jakie instalowalam na tym kompie to te ktore jest w mampie. Nie mam pojecia o co chodzi.. Jak moge uzyc tego witch??
po wpisaniu which php dostaje /usr/bin/php Czy wiesz jak tam sie dostac lub jak to php odinstalowac? |
|
|
|
|
|
|
|
Ale z Leopardem przychodzi zainstalowane juz php, mozliwe ze z Tigerem tez.
Cytat po wpisaniu which php dostaje /usr/bin/php No i tego php ci uzywa (zmienna $PATH itd) Jedna z opcji to usuniecie tego php (przy czym lepiej mu nazwe zmienic Kod cd /usr/bin sudo mv php php-old-4 a potem podpiac tam nowe php Kod ln -s /sciezka/do/php/z/mamapa php i teraz po wpisaniu bezposrednio php uzyje ci wersji z mampa |
|
|
|
|
|
|
|
Zrobilam tak
sudo mv php php-old-4 potem ln -s /Applications/MAMP/bin/php5/bin php jednak teraz jak chce sprawdzic jaka mam wersje php to nie moge: -bash: php: command not found :// |
|
|
|
|
|
|
|
Bo zrobilas linka do katalogu
usun: /usr/bin/php a potem dodaj linka Kod sudo ln -s /Applications/MAMP/bin/php5/bin/php php
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%)
|
Problem jest taki ze Tigerem i Leo jest w systemie PHP.
W Tigerze jest 4 ileś, w Leo 5 ileś (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Zainstaluj MAMPa i masz problem z glowy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
No dobrze tamtej wersji php juz nie ma i moglam zainstalowac symfony w katalogu Applications/MAMP
Opisze krok po kroku dla osob ktore tez instaluja symfony na MAMPIE: 1. sciagam MAMP w dodaje do aplikacji 2. tworze katalog projektu: $ mkdir /Applications/MAMP/htdocs/myproject 3.instaluje symfony: sudo /Applications/MAMP/bin/php5/bin/peardev channel-discover pear.symfony-project.com sudo /Applications/MAMP/bin/php5/bin/peardev install symfony/symfony 4. instalacja przebiega ok. 5. nastepnie export PATH="$PATH:/Applications/MAMP/bin/php5/bin" 6.wchodze do katalogu z projektem: cd /Applications/MAMP/htdocs/myproject i tu wywoluje polecenie symfony symfony init-project myproject no i dziala. Jest pare rzeczy ktore mnie jednak zastanawiaja: 1. Jezeli robie sudo /Applications/MAMP/bin/php5/bin/peardev install symfony/symfony to dlaczego tworzy mi sie nowy katalog PEAR w katalogu glownym MAMP i tam znajduja sie wszytskie pliki do symfony, a exec do symfony tworzy mi sie w katalogu MAMP/bin a nie MAMP/bin/php5/bin tak jak wskazalam przy instalacji. Czy wogole folder z symfony nie powinien sie dolaczyc do juz istniejacego folderu PEAR W MAMPIE ktory znajduje sie tu: MAMP/bin/php5/lib/php/PEAR (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Pelecenie symfony dziala dopiero kiedy przeniose recznie exec do symfony do katalogu gdzie sa wszytskie exeki czyli MAMP/bin/php5/bin. Ale z koleii nie moge przeniesc z katalogu glownego MAMP folderu pear z symfony do MAMP/bin/php5/lib/php/PEAR bo wtedy nic nie wyswietla. No ale w kazdym razie juz skonfigurowalam serwer: NameVirtualHost * <VirtualHost *> ServerName myproject DocumentRoot "/Applications/MAMP/htdocs/myproject/web" DirectoryIndex index.php Alias /sf /Applications/MAMP/bin/php5/lib/php/data/symfony/web/sf <Directory "/Applications/MAMP/bin/php5/lib/php/data/symfony/web/sf"> AllowOverride All Allow from All </Directory> <Directory "/Applications/MAMP/htdocs/myproject/web"> AllowOverride All Allow from All </Directory> </VirtualHost> edytowalam plik /etc/hosts: ## # Host Database # # localhost is used to configure the loopback interface # when the system is booting. Do not change this entry. ## 127.0.0.1 localhost 255.255.255.255 broadcasthost ::1 localhost fe80::1%lo0 localhost # VIRTUAL HOST START 127.0.0.1 myproject # VIRTUAL HOST STOP no i po wpisaniu w adresie http://myproject/ wyswietla mi strone z gratulacjami. Ale mam jeszcze pytanie: wiem ze musze w pliku config/config.php zmienic na: <?php // symfony directories $sf_symfony_lib_dir = '/Applications/MAMP/bin/php5/lib/php/symfony'; $sf_symfony_data_dir = '/Applications/MAMP/bin/php5/lib/php/data/symfony'; ?> tyle ze w myproject/config NIE MA PLIKU CONFIG.PHP! Czy kros wie dlaczego?? Moze w najnowszej wersji symfony juz on nie jest potrzebny?? juz wiem:) To configure a symfony 1.2.x project, edit the config/ProjectConfiguration.class.php Mam teraz inny problem. Na serwerze lokalnym juz mi wszytsko dziala, ale jak moge to teraz opublikowac na serwerze zewnetrznym?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) myproject wrzucilam bezposrednio na ftpa. do srodka do projektu myproject wrzucilam caly pkaiet PEAR gdzie sa tez pliki do symfony. No i w pliku ProjectConfiguration.class.php zmienialm na require_once '../PEAR/symfony/autoload/sfCoreAutoload.class.php'; czyli odwolanie do pakietu PEAR. jednak po wpisaniu w przegladarce www.mojadomena.pl/myproject/web dostaje pusta strone.. 1. Jak wyswietlic strone z gratulacjami na serwerze zernwtrznym? 2. Jak zmienic aby po wpisaniu www.mojadomena.pl/myproject wyswietlilo mi odrazy strone z gratulacjami (a nie www.mojadomena.pl/myproject/web) Pardzo prosze o pomoc.. Ten post edytował AniaR 4.08.2009, 08:47:42 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 10:21 |