Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Prefiks przed rozszerzeniem pliku
Efan

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Skrypt który przedstawiam poniżej zapisuje plik pdf z serwera. Nie bardzo rozumiem tego kodu a chciałbym dodać swój prefiks przed rozszerzeniem pliku: $prefiks="jakis tekst";

1. <?php
  2. header ('Location: http://' . $url['host'] . $url['path'] . (strpos($url['path'], '.pdf') !== false ? '' : '.pdf') . '?' . $url['query']);
  3. ?>
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 9)
erix

Grupa: Moderatorzy

string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Efan

-----

Taka podpowiedź NIC mi nie mówi, rozwiązanie jest pewnie prostsze niż myślę, ale niestety nie wiem gdzie wkleić mój prefiks...
+Quote Post
erix

A czego w tym nie rozumiesz? Tylko "niczego" nie jest odpowiedzią, konkretnie powidz, co jest w tym dla Ciebie skomplikowane.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Efan

-----

Plik zapisany na dysku ma być postaci: nazwa_[pobrano z www.jakasstrona.pl].pdf

Kod poniżej nie zapisuje poprawnie

1. <?php
  2. header ('Location: http://' . $url['host'] . $url['path'] . (strpos($url['path'], '.pdf') !== false ? '' : '[pobrano z www.jakasstrona.pl].pdf') . '?' . $url['query']);
  3. ?>
+Quote Post
lukada

-----

Hmmm, jak dla mnie to funkcja header('Location: ....') niczego nie zapisuje na dysku, ale przenosi do podanego adresu.

Do zapisywania użyj funkcji dostępu do pliku: filesystem" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Ten post edytował lukada 3.08.2009, 21:59:44
+Quote Post
erix

Cytat
Kod poniżej nie zapisuje poprawnie

A zobacz, co mam na czerwono w sygnaturce.

--------------------

+Quote Post
Efan

-----

Kod
  1. <?php
  2. header ('Location: http://' . $url['host'] . $url['path'] . (strpos($url['path'], '.pdf') !== false ? '' : '[pobrano z www.jakasstrona.pl].pdf') . '?' . $url['query']);
  3. ?>

Zapisuje bez prefisku czyli "plik.pdf"

Kod
  1. <?php
  2. header ('Location: http://' . $url['host'] . $url['path'] . (strpos($url['path'], '[pobrano z www.jakasstrona.pl].pdf') !== false ? '' : '[pobrano z www.jakasstrona.pl].pdf') . '?' . $url['query']);
  3. ?>

Zapisuje z podwójnym rozszerzeniem i prefiksem czyli "plik.pdf[pobrano z www.jakasstrona.pl].pdf"

Kod
  1. <?php
  2. header ('Location: http://' . $url['host'] . $url['path'] . (strpos($url['path'], '[pobrano z www.jakasstrona.pl].pdf') !== false ? '' : '.pdf') . '?' . $url['query']);
  3. ?>

Zapisuje z podwójnym rozszerzeniem czyli "plik.pdf.pdf"

Jakieś propozycje na rozwiązanie tego problemu?
+Quote Post
erix

Może najpierw uzupełnij podstawy? Bo to jest naprawdę błahostka, a wynika ona z braków w strukturach kontrolnych.

--------------------

+Quote Post
Efan

-----

Podejrzewam, że to błahostka. Jednak nie jestem żadnym programista i nawet nie chcę być. Próbuje tylko rozwiązać pewien problem i nie chcę się wgryzać w to głębiej bo w innej dziedzinie jestem specjalistą. Jednak rozumiem, Twoje podejście bo nie problem podać gotowe rozwiązanie - lepiej zmotywować.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:27