![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam male pytanko, chcialbym zeby po uploadzie zdjecia na serwer skrypt rozpoznawal jego rozdzielczosc i pozniej generowal tylko mniejsze od niego rozdzielczosci, gdyz jak wygeneruje mi wieksze to zdjecie bedzie rozciagniete i niewyrazne, przykladowo uploaduje zdjecie 1024x768, a moj aktualny skrypt tworzy mi miniature 800x600, co w tym przypadku jest ok, ale takze tworzy obrazy w rozdzielczosciach 1600x1200 i 1920x1080, a tego chcialbym uniknac... moj skrypt wyglada tak:
Z gory dzieki i pozdrawiam Ten post edytował blank_screen 3.08.2009, 12:08:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten skrypt worzy miniaturki o podanych wymiarach skaluje odpowiednio boki mozesz go sobie dostosować do swoich potrzeb
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Proszę dodać tag do tematu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy sie zrozumielismy, nie jestem az tak dobry w PHP, ba, prawie wcale go nie znam, orientuje sie nieco ogolnie w zakresie programowania, moglbys mnie bardziej naprowadzic? dzieki za zainteresowanie moim problemem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz zapisać ten skrypt np jako zmianaWielkosci.php a wywoływać go w ten sposób
W ten sposób zostanie wygenerowana miniaturka co ważne zostanie przesłana do przeglądarki już pomniejszona co zaoszczędzi twój transfer oczywiście szerokość i wysokość możesz zmienić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może się mylę ale skorzystaj z podanego przez patryczakowatego rozwiązania, Twój skrypt zapisuje zdjęcia w standardowych wymiarach a co będzie jak ktoś wyśle tasiemkę 100/10000, czasami zdjęcia są obrabiane/kadrowane i nie posiadają standardowych wymiarów, cała strona może się wtedy rozjechać.
|
|
|
![]()
|
|
Twój skrypt zapisuje zdjęcia w standardowych wymiarach a co będzie jak ktoś wyśle tasiemkę 100/10000, zostanie proporcjonalnie przeskalowana a poza tym skrypt skaluje i wysyła do przeglądarki nie zapisuje ze skalowanego obrazka i dlatego wywołując go z różnymi parametrami uzyskami różne miniaturki a pełno wymiarowe zdjęcie będzie zawsze dostępne |
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki chlopaki za pomoc, to ja moze uchyle rabka tajemnicy i powiem ze to nie galeria, tylko planowana strona z tapetkami na pulpit, w necie jest duzo tapet w roznych rozmiarach ale generalnie nie ma wiekszych rozmiarow niz pasujace na ekran 24", czyli tak.. uploaduje sobie tapete o rozdzielczosci 800x600 i jak dodam ten skrypt(jeszcze nie wiem gdzie) to bede mial w swojej kolekcji tylko ten jeden rozmiar, nie bedzie rozciagnietej 1920x1080 ani 1600x1200, ktora do tej pory byla generowana automatycznie?
|
|
|
![]()
|
|
Wszytko zależy jak tego użyjesz jak chce ci się bawić to użytkownik może sam podawać rozdzielczość jaka go interesuje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:07 |