![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hey
moje pytanie będzie doyczyło wierszy w tabeli MYSQL. mam np. tabele: wiersz 1 wiersz 2 wiersz 3 wiersz 4 Czy można np: zamienić miejscami: wiersz 4 na pozycje wiersza 2 - ale tak żeby wiersz 2 pzostał i nie został usunięty? Czy istnieje w MYSQl lub PHP jakieś zapytanie przestawiające wiersze tabeli? Generalnie chodzi mi o to, że wyświetlam sobie kolejno rekordy w PHP i przy każdym wierszu chce zrobić przycisk przesuń "w dół" , "do góry". Jak to zrobić? prosze o pomoc. (ps. mam coś takiego że zamiast przycisków przesuń, mam pole input gdzie podaje ręcznie nr np: 1 i pod wszystkimi rekordami mam przycisk zapisz, który w komórce "kolejnosc" tabeli zapisuje nr wierszy a potem ORDER by kolejnosc ASC. I działa ładnie, tylko chciałbym to jednak zamienić na przyciski, wiadomo rekordów może być setka i ręczne klepanie numerów nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. dzięki, pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu masz taki temat:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=126670&hl= ale żeby nie było offtop czy coś w tym stylu ![]() musisz zrobić kolumnę id wg którek wyświetlasz, a potem zamieniasz id, a kolejnym zwiększasz lub zmiejaszasz o 1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podaj sobie dodatkową kolumnę np. position gdzie bedziesz przechowywał pozycję rekordu
i przy przesuwaniu w dol
zamieniasz miejscami wiadomo. p.s chyba sie zakrecilem w tym przykladzie ![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podaj sobie dodatkową kolumnę np. position gdzie bedziesz przechowywał pozycję rekordu i przy przesuwaniu w dol
zamieniasz miejscami wiadomo. p.s chyba sie zakrecilem w tym przykladzie ![]() tak tylko w jaki sposób pozyskać ID poprzedniego / kolejnego rekordu? Np przesuwam 23 rekord w górę, czyli muszę mieć id 22 -ego rekordu aby nadpisać jego pozycję... Ten post edytował dachu 3.08.2009, 11:00:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zasadzie to zle napisalem z tym ID -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mogłem się pomylic z tym desc prymitywne, ale proste ![]() EDIT: @up to zadziała mu tylko jak będzie miał po kolei, a co jak usunie jakiś? Ten post edytował Pawel_W 3.08.2009, 11:03:18 |
|
|
![]()
|
|
mogłem się pomylic z tym desc prymitywne, ale proste ![]() EDIT: @up to zadziała mu tylko jak będzie miał po kolei, a co jak usunie jakiś? hmmm to zapytanie nie działa... mam coś takiego:
...a bo id jest nie pokolei, ... zadanie wydaje się proste ![]() a mam coś takiego z innego forum: W tabeli kolumna kolejność względem której sortujesz, a do zamiany zapytanie: Kod:
I tak: 1) Powinieneś zablokować możliwość przesuwania do góry pierwszego i na dól ostatniego elmentu 2) To jest przykład na "do góry". Dla "na dół" wystarczy 1 i - 1 zamienić miejscami 3) XX to ID rekordu przesuwanego, YY to ID rekordu, który również zostanie przesunięty ... ale nie kumam tego, bo to mi znowu nic nie daje, bo musze mieć id poprzedniego / następnego rekordu , tak to bym już to dawno zrobił ![]() ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? generalnie rozchodzi się tylko o to id XX, YY Ten post edytował dachu 3.08.2009, 11:25:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 2 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Zamość Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiana sąsiadujących pól sequence, przeanalizuj:
|
|
|
![]()
|
|
Zamiana sąsiadujących pól sequence, przeanalizuj:
dzięki, działa jak nalezy ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:56 |