![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem. Mam dwa pliki php, jednen odpowiada za wyświetlanie danych pobranych z bazy, a drugi ma za zadanie zapisanie nowych danych do bazy. Wytuacja wygląda tak jest jest jedno pole TEXTAREA i po nim 2 przyciski: wyślij i odśwież Odśwież wywyołuje plik króty pobiera dane z bazy, a potem te dane są wyrzycane na stronę Plik wyślij ma za zadanie zapisać dane z pola textarea do bazy i potem odpalić plik wyślij. Wszystko ma działac oczywiście pod kontrolą AJAXu. Oto funkcja która odświeża dane:
i to działa (przycisk odśwież wywołuj się tak:
Problem tkwi z zapisaniem tych danych i wyświetleniem tego na stronie Zrobiłem do tego funkcje:
ale nie działa. Dlaczego? wywołuje ją tak:
Z góry dziękuje za pomoc. Ten post edytował Avatarus 2.08.2009, 09:45:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj to w tag html bo nie da się patrzeć...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra już wiem jak to zrobić, tylko mały problem z przekazaniem zmiennej z ajaxowej funkcji do php.
Teraz buton wyślij jest submitem ale nie ma przypisanej akcji, jest natomiast akcja onsubmit do formy która odpala funckje sendData(wiadomosc, zrodlo, cel) i teraz jak do tej zmiennej "wiadomosc" przypisać zawartość textarea (id=shout)? ok mam już wszystko, tylko teraz mały problem. Wszystko jest ok tylko nie zawsze zapisuje to co ma zapisać. wyglada to tak jak bym nie mieścił się w czasie i raz zapisze a raz nie. Można to jakoś naprawić? oto funkcja: Kod function sendData(shout,zrodlo,cel) { if(ObiektXMLHttp) { var cel = document.getElementById(cel); var wiadomosc = document.getElementById(shout); wiadomosc = wiadomosc.value; ObiektXMLHttp.open("POST","shoutbox_ajax.php"); ObiektXMLHttp.setRequestHeader("Content-type", "application/x-www-form-urlencoded"); ObiektXMLHttp.onreadystatechange = function() { if (ObiektXMLHttp.readyState != 4) { cel.innerHTML = "<b><font color=white>Zapisywanie wiadomości...</font></b>"; } if (ObiektXMLHttp.readyState == 4) { cel.innerHTML = "<b><font color=white>Zapisano...</font></b>"; } } ObiektXMLHttp.send("wiadomosc=" + wiadomosc); getData("shoutbox.php","div"); } } </script> juz ok, wystarczyło funkcje getdata wrzucić do redystet==4 i działa dobrze ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:10 |