![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Jako że w grafika w PHP nie jest moją mocną stroną, a muszę wykonać skrypt tworzący miniaturki wobec narzuconego schematu - czy ktoś mógłby mi służyć radą jak otrzymać taką oto miniaturkę:
http://img509.imageshack.us/img509/9014/zmniejszenie.png Zależy mi jak najszybszej i fachowej pomocy, gdyż goni mnie termin a praktycznie tylko tego nie mogę ogarnąć ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
być może to Cię zadowoli http://blog.zeromski.com.pl/2008/06/miniat...gemagic-imagic/
-------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Musisz pobrac rozmiar obrazka zrodlowego
2a. sprawdzic czy szerokosc jest wieksza lub rowna do wysokosci - jak tak to: liczysz wyciecie ze wzoru: $x=wysokosc $y=wysokosc miejsce wyciecia $x1=(szerokosc_obrazka-$x)/2 $y1=0 $x2=(szerokosc_obrazka-$x)/2+$x $y2=$y 2b. jesli jest inaczej - jak tak to: liczysz wyciecie ze wzoru: $x=szerokosc $y=szerokosc miejsce wyciecia $x1=0 $y1=(wysokosc_obrazka-$y)/2 $x2=$x $y2=(wysokosc_obrazka-$y)/2+$y to chyba wystarczy... mam nadzieje ze sie nie walnelem;) -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby nie zakładać nowego tematu - co należy zmienić w tym kodzie, aby wycinał fragment dowolnych rozmiarów? Bo aktualnie działa jedynie gdy chcę wyciąć kwadrat, w momencie gdy chcę otrzymać prostokąt 200x100 jest już problem. Czekam na sugestie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<?php
$img = imagecreatefromjpeg('45.jpg'); $x = 100; $y = 100; $width = imagesx($img); $height = imagesy($img); if($width>=$height){ $x1=($width-$x)/2; $y1=0; $x2=($width-$x)/2+$x; $y2=$y; $mini = imagecreatetruecolor($x2,$y2); } else { $x1=0; $y1=($height-$y)/2; $x2=$x $y2=($height-$y)/2+$y; $mini = imagecreatetruecolor($x2,$y2); } imagejpeg($mini, null, 70); header('Content-Type: image/jpeg'); ?> Powiecie mi co jest źle? Z góry dzieki pozdrawiam problem jest z parsowaniem,ale mam na mysli bardziej cala strukture kodu/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2010 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem jest z brakiem średnika w 21 linii
-------------------- Sapletta.pl - Programista PHP, Gdańsk
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:56 |