![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W panelu administracyjnym dodaję treść za pomocą formularza addslashes($_POST['opis_pelny']) dla bezpieczeństwa, ale później dane wyświetlane są w postaci wiadomo podwajanych \\ jeśli są w opisie " ' Czy są jakieś inne funkcje, które uchronią przed sql injection, a nie będą później te dane wyświetlane z backslash, chyba, że w panelu administracyjnym nie potrzebnie stosować tej metody?
Powód edycji: [Spawnm] Przeniosłem.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 6 Dołączył: 15.07.2009 Skąd: Śląsk->Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potem robisz stripslashes() przed wyświetleniem danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki, ale w bazie danych każda edycja artykułu powoduje ciągle podwajanie \\\\\\ bo w formularza większość dodaje kod HTML
później wygląda tak <div id=\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" i cała reszta kodu, a to jeśli jest dużo artykułów to później te "śmieci" zajmują więcej na serwerze ![]() Ten post edytował antoniak 31.07.2009, 13:30:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
teraz sprawdzałem, ale niestety dalej dodaje do bazy danych backslash bo w kodzie HTML pełno mamy "
ale i nie tylko bo czasem też sam muszę używać " ' Edit: dodam, że kod HTML jest wprowadzany w textarea i dalej nie wiem, które zabezpieczenie zastosować, aby nie miałem backslash jeśli w tym kodzie znajduje się cudzysłów etc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 1.08.2009 Skąd: Katowice, Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
;-) |
|
|
![]()
|
|
czyli teraz tak robię to pierwsze dodaję tam gdzie czytam z bazy danych, a drugie w miejsce gdzie jest formularz, który dodaje do bazy? ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 1.08.2009 Skąd: Katowice, Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli teraz tak robię to pierwsze dodaję tam gdzie czytam z bazy danych, a drugie w miejsce gdzie jest formularz, który dodaje do bazy? ;-)
Tutaj 'kodujesz' dane, które będziesz umieszczał w bazie.
Tutaj 'dekodujesz' dane, które będziesz pobierał z bazy i wyświetlał na stronie. |
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak
function str_replace($teskt) { $teskt = str_replace('<cudzysłów>', '\'', $teskt); } ................. i gdzie pobieram dane z bazy $db->query("SELECT `id`, `xx`, '<cudzysłów> . str_replace(opis_pelny) . <cudzysłów>', `typ`, i na stronie mam błąd Warning: Wrong parameter count for str_replace() in właśnie w tej linijce, gdzie zaznaczam dane z bazy Ten post edytował antoniak 2.08.2009, 15:11:39 |
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak function str_replace($teskt) { $teskt = str_replace('"', '\'', $teskt); } ................. i gdzie pobieram dane z bazy $db->query("SELECT `id`, `xx`, `'" . str_replace(opis_pelny) . "'`, `typ`, i na stronie mam błąd Warning: Wrong parameter count for str_replace() in właśnie w tej linijce, gdzie zaznaczam dane z bazy Nie można tworzyć funkcji o nazwie istniejącej funkcji ;-)
;-) No ale nie wiem czy Ci to pomoże. W bazie zamiast ' będziesz miał <apostrof> ;-) ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:34 |