Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Aktualizacja między kilkoma bazami, aktualizowanie rekordów z bazy głównej do baz pobocznych
aniolekx
post 31.07.2009, 10:53:36
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam bazę która często aktualizuje, kopie tej bazy postawiłem także na innych serwerach, chciałbym napisać skrypt który automatycznie uaktualniał by tabele z produktami

Baza to standardowa baza osCommerce, zastanawiam się jak się do tego zabrać.

Aktualnie po prostu kasuję bazę w phpadminie i wrzucam aktualną wersje, ale w czasie tego zabiegu strony które korzystają z tej bazy są niedostępne...

Zaktualizować potrzebuje 2 tabele odpowiedzialne za produkty (może z czasem będzie tego więcej)

Jak to powinno wyglądać przynajmniej teoretycznie, aby było optymalne, a jeżeli ma ktoś fragment praktycznego kodu to już mógłbym go sobie z powodzeniem zmodyfikować.

W zasadzie wydaje mi się ze powinienem z bazy głównej zebrać wszystkie rekordy za pomocą * i w teraz nie wiem czy update'm mogę przechodzić po tych kolejnych rekordach (z tej *) i wrzucać je tam gdzie klucze się zgadzają, w zasadzie bez sprawdzania czy zawartości się róznią

Czy jednak lepiej skasować dana tabele/czy rekord i wgrać go na nowo ?

Tak jak mówiłem szukam optymalnego rozwiązania, tak aby strony które korzystają z tej bady nie padały na czas aktualizacji
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:34