![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powitać...
Mam problem z wyświetlanie wyniku z zapytania do bazy mysql. Otóż kiedyś udało mi się to zrobić ale jakoś człowiek się cofa... ![]() Mam taki kod: Kod echo("<table>");
$sql = mysql_connect ($db_host, $db_user, $db_pass); mysql_select_db($db_name); $getopic = mysql_query("select * from $forum_tb_name where IsTopic='yes' ORDER BY User DESC"); while($shows = mysql_fetch_array($getopic)) { echo("<tr bgcolor="$kolor"> # i tu ma być wyświetlany na przemian jakis kolorek red i blue <td>$shows[Id]<td> <td>$shows[User]<td> <td>$shows[Post]<td> <td>$shows[Date]<td> </tr>"); } mysql_close($sql); echo("</table>"); Kod służy to wyświetlania tematów na forum dyskusyjnym i chodzi mi o efekt jak np. na forum http://www.winguides.com/forums/ tak aby na przemian były kolory.... Jeszcze jaśniej.. che uzyskać taki efekt.... to ma wyjść po stronie przeglądarki: przykładowo 3 wyniki. Kod <table>
<tr bgcolor="red"> <td>coś1<td> </tr> <tr bgcolor="blue"> <td>coś2<td> </tr> <tr bgcolor="red"> <td>coś3<td> </tr> </table> pomorzecie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Ustaw jakąś zmienną na TRUE, przy każdym przebiegu pętli neguj tę zmienną ($zmienna = !$zmienna) i jeśli $zmienna == TRUE to pokaż jeden kolor else pokaż drugi kolor.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzienki. Wszystko działa.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozna tez to zrobic przez dzielenie licznika petli modulo 2 i sprawdzenie, czy 1, czy 0. Tylko to rozwiazanie przy wiekszej ilosci wierszy jest raczej mniej wydajne.
-------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tylko to rozwiazanie przy wiekszej ilosci wierszy jest raczej mniej wydajne.
Właśnie... o tą wydajność mi chodziło... żeby sama funkcja zamiany koloru przy przejściu pentli była malutka... no a tu akurat chodziło o forum więc liczba wyników z bazy jest naprawde duża... Swoją drogą gajcy nie chiałoby ci się tego Cytat Mozna tez to zrobic przez dzielenie licznika petli modulo 2 i sprawdzenie, czy 1, czy 0.
wrzucić w mój kod? Jak ty byś to zrobił? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2003 Skąd: mazury, wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat wrzucić w mój kod? Jak ty byś to zrobił?
zaczerpniete ze zrodel phpMyAdmin ![]() Kod for($i=0; $i<$num_fields; $i++)
{ //................ $bgcolor = $cfgBgcolorOne; $i % 2 ? 0: $bgcolor = $cfgBgcolorTwo; // ........... } |
|
|
![]()
|
|
Dobra... dzienki lisu.
Sorki za polskie znaki ale jestem w kafejcie i cos sie z klawiatura stalo. Nurtuje mnie tylko jedna kwiestia. Duzo nad tym myslalem. 8O Czy istnieje mozliwosc zrobienie tego samego tylko nie uzywajac zadnej funkcji :?: Chodzi mi o odpowiednie wypisanie kodu html w petli zeby uzyskac ten sam efekt :wink: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy istnieje mozliwosc zrobienie tego samego tylko nie uzywajac zadnej funkcji :?: Chodzi mi o odpowiednie wypisanie kodu html w petli zeby uzyskac ten sam efekt :wink: przepraszam a gdzie ty w powyzszym zapisie widzisz funkcje? ;)
-------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Cytat przepraszam a gdzie ty w powyzszym zapisie widzisz funkcje?
![]() Dobra... to powyzej to jest petla. :oops: BTW: Rozne osoby roznie interpretuja pojecie funkcji. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da sie inaczej pod warunkiem, ze zawsze ilosc zwracanych rekorow bedzie parzysta - a tego pewni byc nie mozemy :!:
-------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:46 |