![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
czy jest możliwość za pomocą jednego zapytania pobrać całą ścieżkę od liścia do korzenia drzewa w tabeli przechowującej dane hierarchiczne? Czyli przykładowo: Kod id | parent 1 | NULL 2 | 1 3 | 2 4 | 3 chcę aby zapytanie zwróciło wszytko od id = 4 do id = 1, czyli coś a'la Kod id | path 4 | 3.2.1 czy jest na to jakieś lekarstwo czy będę musiał ekursywnie to wszystko wywoływać? Pozdrawiam Cezar708 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tablice. Polecam ci blog depesz.com, było tam sporo o drzewkach i o ile dobrze pamiętam odpowiedź na to również.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oki udało mi się wykonać tę funkcję, dzięki ~viking przypomniał mi o "select * from depesz", którego bloga staram się czytać regularnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) za co ma plusika.
A dokładniej użyłem następującego rozwiązania (po małej moderacji oczywiście) pozdrawiam Cezar708 no tak... zapomniałem o linku czyli: Getting list of all children in “adjacency list” tree structure |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:45 |