![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie jak zrobić by dane z bazy danych były wyświetlane jedynie te, które są jeszcze aktualne?
Mam wa bazie danych datę ważności (np. ogłoszenia (sprzedam, kupię), informację o koncercie itd.) i chciałbym by dane były wyświetlane jedynie te które są jeszcze aktualne od nabliższego (ogłoszenia, wydarzenia) czasowo do najdalszego. Mam nadzieję, że mnie rozumiecie. Chciałbym by wyglądało to tak: Kod Mamy dzisiaj powiedzmy 01.02.2003
Wydarzenie 30.01.2003 - to już nie jest wyświetlane bo jest nieaktualne Wydarzenie 01.02.2003 - to jest wyświetlane Wydarzenie 02.02.2003 - wyświetlane Proszę o pomoc ... bo sortowanie danych wg daty przekazuje wszystkie dane i będzie wpierw pokazywało daty najwcześniejsze (czyli już nieaktualne) do najpóźniejszych (w przyszłości)[/code] -------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
1). SELECT pola FROM tabela WHERE warunek
2). funkcje daty w manualu MySQL 3). Zajmie Ci to 2 minuty. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
szczerze to nie rozumiem Twego pytania ale dam małą podpowiedź
Kod "select costam from tabela where data>CURRENT_DATE order by data desc"
gdzie CURRENT_DATE oznacza teraz (now() ![]() Pozdrawiam -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:43 |