Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

8 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Sprzet Apple.
paxton
post 27.07.2009, 20:16:44
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, zastanawiałem sie nad kupnem iMac, wersja 24 calowa.

Teraz mam pytanie czy się opłaca, wszyscy profesjonaliści sobie chwalą te komputery wraz z ich systemami wszczegolnosci, graficy ja zajmuje się Web Developingiem, i mam pytanie, czy do pisania kodu dobry był by taki sprzęt? Zdaje sobie sprawę ze do pisania kodu wystarczy Atari o.0 ale chciałbym pracować na czymś na prawdę dobrym.

Może ktoś posiada ten sprzęt, jak go oceniacie?
Go to the top of the page
+Quote Post
sowiq
post 27.07.2009, 20:24:11
Post #2

-----

Graficy chwalą sobie produkty Apple'a, bo mają świetnej jakości monitory, dzięki czemu lepiej odwzorowują barwy. Poza tym np. 24 cale pozwalają na rozwinięcie większej ilości palet w programie graficznym.

A co do pisania kodu, to jakoś nie znajduję dobrego argumentu, żeby wydać kupę kasy na taki sprzęt. Jeśli poprawi Ci to w jakiś sposób komfort pracy, to raczej nie podczas programowania smile.gif
+Quote Post
wookieb
post 27.07.2009, 20:28:40
Post #3

Grupa: Moderatorzy

Maci maci maci... Są ich zwolennicy i przeciwnicy.

Jego zalety to niezawodność duuży komfort pracy. Wszystko działa płynnie i bez zacięć. Miałem ten sprzęt jakiś czas więc mogę to stwierdzić.

Ale wszystko ma swoją cenę. Jeżeli chodzi tutaj o produkty apple'a to zdecydowanie zbyt wygurowaną.
Te >2000zł więcej jakie płacisz to za jabłuszko które ci już ktoś po cześci wszamał na obudowie, diodę w nim oraz leoparda co zdecydowanie nie powinno tyle kosztować.

Za mniejszą cenę możesz mieć lepszy sprzęt z windowsem (doinstalujesz sobie rocketDocka) albo na linuchu z berylem dasz radę. Praca na macu czy na windzie jest taka sama, jedynie na windowsie nie masz takiego cudownego wygładzania czcionek i to tyle z różnic.

Ostatecznie skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?

--------------------
+Quote Post
Crozin
post 27.07.2009, 20:31:11
Post #4

-----

Akurat przy webdeveloperce system na jakim pracujesz nie ma większego znaczenia.

Jeżeli OS jest wg Ciebie warty sporego przepłacenia za sprzęt - bierz. winksmiley.jpg
+Quote Post
sztosz
post 27.07.2009, 22:42:17
Post #5

-----

Mac'i są dobre, ale drogie. Jakkolwiek bym nie liczył, za cholerę nie wychodzi mi że ta jakość jest warta tej ceny. Do tego kwestia oprogramowania, dla Mac'a nie ma tyle dobrodziejstwa co dla Windowsa + Linuxa razem wziętych, a kupowanie Mac'a żeby potem pracować na Windowsie lub Linuxie jest bez sensu. To jest moje zdanie, jeśli ktoś się nie zgadza to może to dla siebie zachować lub napisać, ja mam to gdzieś i nie będę polemizował.

________
PS. Dodajmy do tego jak Apple traktuje swoich klientów i... już może lepiej zamilknę, bo mnie jakiś fanboy zlinczuje tongue.gif

--------------------
+Quote Post
Crozin
post 27.07.2009, 23:08:37
Post #6

-----

@sztosz: Ty, Ty hateboyu niedobry Ty! laugh.gif

Co do tematu: warto by się najpierw jakimś Maciem pobawić by mieć pojęcie czy chce się go w ogóle mieć (z jakiś konkretnych powodów) czy tylko dlatego, że to Mac.
+Quote Post
Riklaunim
post 27.07.2009, 23:15:52
Post #7

-----

Komputer Appla można kupić dla dostępnych pod ich system komercyjnych aplikacji "dla specjalistów" (pixelanimator itd.), czy też gdy kogoś interesuje kodzenie pod iPhone lub Maka smile.gif Do typowych zastosowań to poza USA ma za wysoką cenę.

--------------------
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python
+Quote Post
.radex
post 28.07.2009, 07:50:02
Post #8

-----

Cytat(paxton @ 27.07.2009, 21:16:44 ) *
wszyscy profesjonaliści sobie chwalą te komputery wraz z ich systemami

nie wszyscy.

Przede wszystkim maki to nie tylko sprzęt, to połączenie sprzętu z softem - to jest istotne. Po prostu zastanów się, czy jesteś w stanie wydać kupę dużo kasy na maka, w zamian za wyższą wygodę, czy stabilność. Jeśli tak, to bierz, jeśli tak średnio to może jednak będzie lepiej kupić dużo tańszego peceta z windowsem/linuksem - pisanie w php nie wymaga mocnego sprzętu winksmiley.jpg

http://blog.fotogenia.info/2009/03/06/maki-sa-zbyt-drogie/

Ten post edytował .radex 28.07.2009, 07:51:28

--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
+Quote Post
viking
post 28.07.2009, 08:32:01
Post #9

-----

Maki też się wieszają poza tym w gruncie rzeczy mają dużo dziur a apple jakoś tak różnie je łata. Jakość sprzętu - ładowany najgorszy szajs a user i tak nie pozna. W stanach łykają wszystko. Kup sobie normalnego PC (wypasionego markowego laptopa), wyjdziesz na tym lepiej i będziesz miał wybór windows/linux. Do web developmentu to raczej linux chyba że w .NET piszesz (ale wtedy byś nie zadawał tego pytania).

--------------------
+Quote Post
occulkot
post 28.07.2009, 11:21:17
Post #10

-----

Problemem macox sa jego mozliwosci dostosowywania. O ile do windowsa jest pelno darmowych nakladek graficznych, do linuxa pelno roznych srodowisk do maca jest zaledwie kilka - i wszystkie sa platne! Chcesz miec na kompie "focus follow mouse" - plac, chcesz zmienic zachowanie scale - "plac".

Zachwytow nad "flagowym" edytorem macowym - textmate - nigdy nie bylem w stanie pojac. Nawet dla testow zainstalowalem sobie macosa na PC, sciagnalem trial textmate i nie widzialem tam zadnego "killer-future", ktorego nie mozna znalezc w innych edytorach, a juz na pewno nie widzialem tam wiekszej funkcjonalnosci ponad to co posiada emacs winksmiley.jpg

Jak dla mnie zastanawiajac sie nad macosem, musisz przede wszystkim rozwazyc jak bedziesz tego komputera uzywal nacodzien, jezeli wiekszosc czasu bedzie zajmowal ci development - nie ma sensu kupowac maca, gdyz i tak skonczysz na netbeans, eclipse, emacs or sth albo niepotrzebnie dodatkowo wydasz kase na textmate. Jezeli natomiast komputer ma bardziej spelniac funkcje zabawki (multimedia, internet, komunikacja), proponowalbym najpierw zainstalowac system na jakims PC i zobaczyc czy odpowiada ci interfejs. Bo potem bedziesz musial na sile zmieniac przyzwyczajenia na takie jakie panowie z apple sobie wymyslili (podpierajac to marketingowa papka o UX).
+Quote Post
erix
post 28.07.2009, 11:25:17
Post #11

W Stanach kupno Maca ma sens, bo tam PC, to siara, normalna komórka - siara, inny odtwarzacz niż iPod - siara, tam nadgryzione jabłko, to styl życia...

Jeśli chodzi o sens kupowania, to się zgodzę z ~occulkotem - bardzo mało alternatyw aplikacji dla MacOS-a, pierdoły płatne i traktowanie dziur w sofcie po macoszemu... Nawet MS łata regularnie swoje okna, a Apple - jak najdzie kaprys. biggrin.gif

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
blooregard
post 28.07.2009, 11:32:00
Post #12

Newsman

Cytat
W Stanach kupno Maca ma sens, bo tam PC, to siara, normalna komórka - siara, inny odtwarzacz niż iPod - siara, tam nadgryzione jabłko, to styl życia...

Życie nie na kredyt - siara, samochód mniejszy niż pick-up z V8 - siara, obwód w dupie mniejszy niż trzy metry - siara...

Faktycznie, wzorując się amerykańskim "dream" - kupiłbym Maca od razu.
smile.gif

--------------------
Life's simple... You make choices and don't look back...
+Quote Post
Daiquiri
post 28.07.2009, 12:28:39
Post #13

Grupa: Administratorzy

Pytanie czy się opłaca jest troszkę bez sensu... bo skąd ja mam wiedzieć czy Ci się opłaci? Nie wiem tak naprawdę co sobie cenisz podczas pracy. Szukasz niezawodności? Stabilności? Chcesz pograć w przerwie pomiędzy pisaniem klas? Płacisz za soft czy preferujesz darmowe odpowiedniki? Mój znajomy uznaje za priorytet wygląd swojego laptopa. Dziwne? Do szewskiej pasji doprowadzają go różniaste światełka przy klawiaturze. I to, że mógł kupić sprzęt o tych samych parametrach 20% taniej nie sprawia, że jest zdania, że przepłacił. Ceni sobie specyficzny komfort pracy.

Prawda jest taka, że dowiesz się czy Ci się opłaciło dopiero po kupnie i pracy na Macu. Zdanie o sprzęcie/softcie/czymkolwiek można sobie (niestety) wyrobić dopiero po pracy na nim... sciana.gif . Kilka razy w życiu bywało, że uparcie twierdziłam, że coś jest "beznadziejne" czy "nie widzę zastosowania". Oczywiście teraz nie wyobrażam sobie pracy bez tych kilku rzeczy. Taki lajf.

Co do ewentualnych "nakładek" graficznych/dodatków sprawiających, że praca na PCie ma przypominać pracę na Macu... dla mnie to kompletna bzdura. Jeżeli ktoś chce Maca, to najłatwiej byłoby go po prostu kupić.

Dla mnie rachunek jest prosty... możemy sie rozwodzić na zaletami/wadami Maca, a Ty zastanów się czy masz te kilka dodatkowych groszy i czy chcesz je na ten cel wydać.

PS. Ciekawi mnie tylko ile osób krytykujących/zachwalających Maci tak naprawdę na nich pracowało. Serio - trochę dłużej niż 5 minut w sklepie ze sprzętem. Odnoszę wrażenie, że większość informacji w Polsce na temat Maca (nie mam na myśli wyłącznie tego tematu) jest wyczytana z netu, a opinie wydane na podstawie tego, że Mac jest "trendy". A wszyscy wiedzą, że trendy sprzęt jest do niczego party.gif .
+Quote Post
dr_bonzo
post 28.07.2009, 13:55:07
Post #14

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Maki sa drozsze. Nie ma na nich tyle softu co na windowsa czy linuxa. Softu darmowego jest duzo mniej, ale nadal masz eclipse/ptd, netbeans, php, apacha.

Ale ma soft ktory ulatwi ci prace: Forklift (TC na maka), Things, The Hit list - do zarzadzania malymi projektami, 1 osob - kosztowaly mnie kilka stowek.
Co do textmata - z grubsza to taki ladniejszy emasc - ogromne mozliwosci, skroty klawiszowe, rozszerzalnosc. Nie uzywam go - ale znajomy tak, i sobie go bardzo ceni, ja wole PDT i jego podpowiadanie kodu itp.

Do pracy z makiem przyzwyczailem sie po 3ch miesiacach. A przesiadalem sie posiadajac kilka godzin zabawy makiem i wiele przegadanych o tym systemie. Przesiadalem sie z linuxa, bo mialem dosc grzebania w nim (a osx , i nie mialem czasu na nauke zeby sobie z nim radzic (jak przekompilowac jadro, a potem jak poradzic sobie z setka problemow przy sterownikach itp).
Sprzet nie jest idealny, macbook mi peka, wiesza sie czasem, ale wygoda pracy jest dla mnie nieporownywalnie wieksza niz w linuxie czy windowsie.

Pewnie ze nie pograsz na nim, ale jesli nie chcesz grac to co to za argument?

Policz ile czasu spedzasz na reinstalacjach windowsa, grzebaniu w linuxie, naprawianiu go, tudziez na nauce zeby ci sie nie psul.
Czy nie lepiej doplacic tego tysiaka czy dwa i miec spokoj? Albo za soft?

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
nexis
post 28.07.2009, 15:42:27
Post #15

-----

Jestem webdeweloperem i przesiadłem się ostatnio z PC na MAC. Ze względu na pracę w różnych miejscach zawsze pracowałem na laptopie. Ostatnio były to dwa razy z rzędu maszyny HP (Compaq, a później Pavilion), a teraz postanowiłem zakupić MacBook Pro. Po ok. 2 miesiącach mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem zadowolony. Dla mnie największą zaletą przemawiającą za Apple, to:
  • długa praca na baterii (obiecane 7h na MBP)
  • system operacyjny MAC OS X
  • bardzo wygodna klawiatura
  • podświetlenie klawiatury
Nie jestem przeciwnikiem Windows, wręcz przeciwnie, uważam go za bardzo dobry system (ostatnio używałem Vistę i 7) ale MAC OS X zdaje się być ciekawą alternatywą i w moim fachu nie było przeszkód, żeby na nim pracować, ponieważ wszystkie programy, których używałem, są dostępne na platformę MAC (głównie Aptana, FileZilla, Safari, Firefox + Firebug, Photoshop oraz Adium zamiast GG).

BTW: Warto włożyć dysk SSD przez co Mac pracuje dosłownie bezgłośnie.

--------------------
Zend Certified Engineer

Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
+Quote Post
Jabol
post 28.07.2009, 21:54:23
Post #16

-----

Mogę się tylko zgodzić z tezą, że kto nie spróbował nie powinien się wypowiadać. Trzeba po prostu spróbować z tym popracować. Mam przy tym na myśli naprawdę popracować a nie tylko się pobawić. Tzn. zobaczyć jak coś działa posprawdzać możliwe ustawienia i tym podobne, dostosować do swoich wymagań i tym podobne.

Co do ceny w porównaniu z innymi producentami to pozwolę sobie nie zgodzić się z wieloma przedmówcami. Nie wiem jak sprawa wygląda w sprawie komputerów stacjonarnych gdyż takimi się nie zajmuje, ale na pewno jeżeli chodzi o laptopy cena jest dość umiarkowana. Oni naprawdę łądują bardzo dobrej jakości komponenty w tą ich swoją drogą bardzo dobrą obudowę. Szczególnie elementy zewnętrzne, jak np. ekran, ale też trackpad. Próbowałem na stronie Dell złożyć sobie komputer o podobnych parametrach i po prostu nie wychodzi taniej. Przy tym nie można zapominać o takich detalach jak podświetlana klawiatura, trzymająca 7h bateria (sprawdziłem - naprawdę przy przeglądaniu internetu można tyle wyciągnąć) czy świetny trackpad. Wiem, z tych ostatnich trzech argumentów rzaden się nie liczy przy stacjonarce ale na pewno są inne. Na dodatek Apple ma naprawdę spore zniżki dla studentów oraz ogólnie uczniów (szczególnie jeżeli dana instytucja jest zarejestrowana w Apple Store).

Jeżeli chodzi o oprogramowanie to jest naprawdę sporo dobrego oprogramowania na Apple. Nie trzeba od razu kupować textmate aby kodować. Wszystkie edytory w Javie (czyli głównie eclipse oraz netbeans) pójdą, jest też XCode oraz wiele innych (w tym conajmniej Vim oraz Emacs).

Co do samego systemu to nie należy zapominać, że Mac OS X jest systemem zgodnym ze standardem POSIX, więc tymsamym naprawdę pożądną platformą deweloperską. Może przekona to też niedowiarków, że Mac OS X to nie tylko świecąca zabawka. Są powody aby reklamować ten system jako najbardziej zaawansowany system na świecie. Czy to określenie jest prawdziwe nie wiem, ale na pewno wiele systemów nie może się równać. Przy tym ma bardzo dobry interfejs z niesamowitym faktorem "usability".

Więc wracając do Twojego pytania. Jeżeli masz pieniądze i chcesz mieć taki komputer to kup, warto. Jeżeli nie masz pieniędzy bądź nie masz pewności, że naprawdę Ci na tym zależy to możesz sobie odpuścić, na innych kompach też da się pracować.

Ten post edytował Jabol 28.07.2009, 21:55:53
+Quote Post
sztosz
post 28.07.2009, 22:34:18
Post #17

-----

Czy ktoś kompetentnie może mi powiedzieć co ma takiego OSX czego nie można sobie np. doinstalować w Windowsie? Dla mnie jedyna zasadnicza różnica to wygładzanie czcionek, ale nie znalazłem w OSX nieczego przydatnego lub po prostu fajnie bajeranckiego czego bym nie miał, nie znalazł pod Windowsem.

Co do zaś samego sprzętu, najtańszy MacBook z 4 Gb ze strony Apple Store to ~3213 zł za ~3500 (w polsce, nie w stanach, więc na pewno drożej)kupiłem rok temu (!) podobnego laptopa, z tym że szybszy dysk, mocniejsza karta graficzna i szybszy procesor (2,4 zamiast 2,13, ale u mnie TDP 35W, a nie 25W). Odejmijmy od tego 377 zł za nowego OSX pudełkowego (cena ze stanów) to jest niecałe 2900 zł, oraz 415 zł za Vistę Home Premium to jest około 3100 zł. I jakim cudem ceny sprzętu Apple mają być porównywalne do cen laptopów nie Apple'owych?

Dodam że lapek nie wytrzymuje mi 7 godzin, ale w normalnej pracy 3,5 h, ale też jest bezgłośny, czasem jak są upały to zakręci wiatrakiem, a jak działam w trybie High Performance to spokojnie przewyższam wydajnością nie jednego rocznego stacjonarnego.

--------------------
+Quote Post
l0ud
post 28.07.2009, 22:44:28
Post #18

-----

Jeżeli chodzi o jakość sprzętu Apple, w tej chwili to już tylko mit. Być może kiedyś było to solidniejsze, teraz jest porównywalne do zwykłych PC, czasem nawet gorsze.
Opinii o sprzęcie można poszukać chociażby tutaj:
http://www.myapple.pl/sprzet-apple-opinie-wlascicieli/

Niemniej do zalet trzeba zaliczyć bardzo oryginalny i przyzwoity design, oraz wbudowany system. To od tego systemu powinien zależeć zakup sprzętu - warto wcześniej na nim popracować, żeby nie być później zawiedzionym. Kupienie takiego sprzętu po to, aby zainstalować na nim Windowsa mija się z celem - dużo lepiej i taniej jest kupić zwykłego PC.

--------------------
XMPP: l0ud@chrome.pl
+Quote Post
Jabol
post 28.07.2009, 22:59:38
Post #19

-----

Cytat(sztosz @ 28.07.2009, 23:34:18 ) *
Co do zaś samego sprzętu, najtańszy MacBook z 4 Gb ze strony Apple Store to ~3213 zł za ~3500 (w polsce, nie w stanach, więc na pewno drożej)kupiłem rok temu (!) podobnego laptopa, z tym że szybszy dysk, mocniejsza karta graficzna i szybszy procesor (2,4 zamiast 2,13, ale u mnie TDP 35W, a nie 25W). Odejmijmy od tego 377 zł za nowego OSX pudełkowego (cena ze stanów) to jest niecałe 2900 zł, oraz 415 zł za Vistę Home Premium to jest około 3100 zł. I jakim cudem ceny sprzętu Apple mają być porównywalne do cen laptopów nie Apple'owych?

Hmmm? Chcesz przez to powiedzieć, że sprzęt Apple jest tańszy? Wierzyć nie mogę że właśnie to napisałeś a jednak tak włąśnie ten post rozumiem. Chyba, że myk w tym, że to sprzed roku? Ale też nie chcę porównywać Apple do Mediona czy Fujitsu. W porównaniu z innymi markowymi laptopami jak IBM czy Dell nie wypada źle.

Jeżeli chodzi o baterie to 3h mogę grać w CS'a albo oglądać film. Przy normalnej pracy conajmniej 4,5. Przy lekkiej pracy 7 będzie.
+Quote Post
sztosz
post 28.07.2009, 23:19:47
Post #20

-----

Nie, źle mnie zrozumiałeś, że gdybym kupował MacBooka w stanach a mojego Laptopa sprzed roku (dziś cena jest niższa, albo taka sama za lepsze podzespoły) w Polsce w to dopiero cena była by porównywalna za te same podobne komponenty. Już nie wspomnę o tym że MacBook to tylko 13 calowa matryca. W polce taki MacBook kosztuje 4000zł, ale z tego co widzę to tylko 2 GB RAM i jeszcze mniejszy dysk.

--------------------
+Quote Post

8 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.06.2025 - 02:26