![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
kontekst kodu mniej istotny, więc od razu do sedna... Za pomocą GET'a pobieram dane z formularza. Następnie zamieniam "x" na "$x" za pomocą str_replace(); i:
po wpisaniu do formularza x.....................drukuje "2 ---- 2" - ok (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/party.gif) .....................................x*2.................drukuje "2*2 ---- 2" bardzo nie ok itp a celem jest:.........................................druk......"2*2----4" uprzejmie proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam. Ten post edytował dangesamurai 27.07.2009, 20:36:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak tez myslalem.. juz wczesniej kombinowale z ta funkcja... ale przyznam ze czytajac o niej na manualu nie potrafie ja do konca zrozumiec... jak ja zastosowac u mnie..
zawartosc $_GET przed zamiana na int wrzucic do eval() (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) how ;/ dodam jeszcze dla wiekszej jasnosci, ze wartosć $x jest dobrze przekazywana Problem jednak w operatorach mat: * + / ... wydaje mi sie ze pozostaja pominiete... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) prosze o jakiekolwiek sugestie.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli $wzor ma postać 'x+x' bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem to:
Nie używaj polskich znaków w nazwach zmiennych. Ten post edytował athei 28.07.2009, 19:33:42 |
|
|
![]()
|
|
Działa tym razem przy * i / (działaja tez funkcjie sin() abs() itp....)
wysypuje eval() przy + i - fragment prog generujacego funkcje
Ten post edytował dangesamurai 29.07.2009, 08:11:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj rawurlencode()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i odpowiednio pozamieniaj znaki matematyczne, np
Wydaje mi się, że będziesz musiał zmienić metodę get na post gdybyś chciał wykrywać spacje. Uzywając get bedą one zamieniane na znak "+" czyli %20, znak "+" będzie zamieniany na %20 czyli na to samo co spacja, więc nie ma różnicy. Kod Powiedzmy, że w url masz plik.php?wzor= + urlencode($_GET['wzor']) daje string(2) "++" rawurlencode($_GET['wzor']) daje string(6) "%20%20" czysty $_GET['wzor'] daje string(2) " " natomiast używając post urlencode($_POST['abc']) daje string(4) "+%2B" rawurlencode($_POST['abc']) daje string(6) "%20%2B" czysty $_POST['abc'] daje string(2) " +" Różnicę widać. Ten post edytował athei 29.07.2009, 10:06:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:04 |