![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 4 Dołączył: 7.02.2009 Skąd: pless Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Jak utworzyć efekt "rybiego oka" na zdjęciu wykorzystując bibliotekę GD ? Jak również utworzyć coś w rodzaju falowania? czy ktoś wie jak to zrobić?? abo uzyskać podobne efekty? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kiedys pisalem takie zabawki w różnych językach.
Masz tu coś w rodzaju JS: Kod // obraz zrodlowy oraz docelowy // metody getPixel, oraz setPixel source = new Image(); dest = new Image(); // wspolczynnik rybiego oka factor = .7; center = {x:width*.5, y:height*.5}; maxDist = dist(center.x, center.y); for( i=0; i<width; i++){ for( j=0; j<height; j++){ angle = Math.atan2(j-center.y, i-center.x); newDist = mod(dist(i-center.x, j-center.y)/maxDist)*maxDist; color = source.getPixel(Math.sin(angle)*newDist, Math.cos(angle)*newDist); dest.setPixel(i, j, color); } } // funkcja przeksztalcajaca // mozna zastosowac inna function mod(x){ return Math.pow(x, factor); } // oblicza dlugosc function dist(x, y){ return Math.sqrt(x*x+y*y); } Dodatkowo możesz pokusić się o interpolowanie pośrednich kolorów. Będzie dużo lepszy efekt. I sprawdź czy nie ma gotowych bibliotek w php, takie operacje są bardzo powolne. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 4 Dołączył: 7.02.2009 Skąd: pless Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
muszę to wykonać w PHP bo na podstawie tego chcę również zrobić captach'ę i znalazłem coś ciekawego:
http://www.fmwconcepts.com/imagemagick/bump/index.php jak stworzyć coś takiego ?, mam bibliotekę Image Magick zainstalowaną na serwerze, tylko jak użyć ta funkcję? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i odpowiednia komenda na zapisanym na dysku obrazku.
Przykładowe parametry masz przecież podane... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
czyli co mam zrobić coś takiego że do komenty exec();
mam wstawić to coś? kod
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie...
![]() Np:
nie pakuj wszystkich ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
a ten plik bump mam dać do katalogu gdzie go wykorzystuję?
|
|
|
![]()
|
|
Nie. Jeśli piszesz, że masz na serwerze, to powinien on się bez problemu wywołać.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
zrobiłem coś takiego:
kod
ale mi to nie działa... błędów też nie wywala... czy problemem mogą być scieżki? mam takie:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co zwraca exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? Jakiś komunikat?
|
|
|
![]()
|
|
właśnie nic...
|
|
|
![]()
|
|
A wykonanie tego polecenia na istniejących plikach z konsoli czymś skutkuje?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Pokaż cały Twój obecny kod.
|
|
|
![]()
|
|
robiłem na wiele sposobów i żaden nie zadziałał... oto kod:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jakbyś popatrzył do manuala to byś zauważył, że exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() jako drugi i trzeci parametr przyjmują zmienne, do których zostanie zwrócony komunikat. Użyj tego i pokaż nam co zostało zwrócone.
|
|
|
![]()
|
|
dziwne... zwróciło tylko Array ( )...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisałem wyżej... musisz dodać na końcu 2>&1
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:36 |