![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Po ostatnich aktualizacjach mam problem z PDO. Jeśli host=localhost to nie łączy się z bazą i wywala: Kod PDO::__construct() [[url="http://localhost/oop/dataBases/pdo/pdo.--construct"]pdo.--construct[/url]]: [2002] No such file or directory (trying to connect via unix:///tmp/mysql.sock) Jeśli zmienię na host=127.0.0.1 to wszystko jest ok. Jak mogę to zmienić, aby działało przy host=localhost. Bardzo mi na tym zależy ponieważ wszystkie wcześniejsze strony jakie robiłem mają ustawione host=localhost:/ Socket mysql to: /var/run/mysqld/mysqld.sock. Używam Ubuntu Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź:
1. Czy MySQL faktycznie pracuje na takim sockecie? Wydaje mi się, że czytam już drugi w ciągu ostatnich kilku dni problem pt. "PHP posiada w Ubuntu zły socket do łączenia się z MySQL-em", więc być może twórcy Ubuntu coś pomieszali w paczkach? 2. Drugie miejsce, gdzie możesz zajrzeć, to plik /etc/hosts, który pełni rolę czegoś na kształt debilnego, lokalnego systemu DNS. Powinien tam być wpis dotyczący nazwy localhost wskazujący na adres 127.0.0.1. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MySQL pracuje na tym sockecie, ponieważ gdy łącze się przez phpmyadmin, mysqli itp. to wszystko działa.
W /etc/hosts mam potrzebną linijke. Problem jest tylko z PDO:/ Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:13 |