![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Poniżej opis sytuacji - czy znacie jakieś rozwiązanie pls ![]() Nazwa domeny: xxxx.pl Rejestrator: dropped.pl Mój serwer (hosting): w home.pl Zmieniłem ustawienia dns i domena została oddelegowana na home.pl - zamierzam zbudować tam portal. Chciałbym jednak aby subdomena kredyty.xxxx.pl działała w systemie partnerskim bankier.pl. W tym celu wg założeń systemu trzeba w ustawieniach cname dla subdomeny ustawić wpis cname: cname.systempartnerski.pl Moje pytanie - czy da się to zrobić , jeśli tak to jak ![]() W panelu home.pl utworzyłem subdomenę kredyty.xxxx.pl lecz nie mam możliwości ustawienia wpisów cname (taka opcja jest tylko dla domen zarejestrowanych przez home.pl). Mogę jedynie subdomenę na podkatalog. Może umieszczenie pliku z jakimś kodem umożliwi zmianę cname dla subdomeny? Pls help, jestem początkującym webmasterem. -------------------- domeny na sprzedaż - optymalizacja24.pl, pcbank.pl, mieszkaniagdańsk.pl i inne.
Zapraszam na strony: SEO Domeny , Forum Polityczne , Opłaty Bankowe , Internet Bank |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że można to zrobić.
Niestety nie ustawisz odpowiednich wpisów tylko przy pomocy dropped.pl W związku z moją prośbą Michał (dropped.pl) wprowadził możliwość ustawiania wpisów NS, jednak nie jest to do końca funkcjonalne ponieważ umożliwia tylko przekierowanie subdomen: Cytat Nie możesz deiniować rekordów NS dla głównej domeny najwyżej mozesz sobie przekierować www.xxxxx.pl Więc masz dwie inne opcje: Ustawiasz DNSy na home.pl i jeśli tam możesz skonfigurować wpisy to sprawa jest prosta. Dodajesz tylko wpis kredyty.xxxx.pl CNAME cname.systempartnerski.pl Jeśli nie masz mozliwości konfiguracji wpisów w home.pl (nie wiem jak tam jest), to przekierowujesz w dropped domenę np. na darmowe: ns1.everydns.net, ns2.everydns.net A następnie tam dodajesz odpowiednie wpisy: kredyty.xxxx.pl CNAME cname.systempartnerski.pl xxxx.pl NS ns1.home.pl xxxx.pl NS ns2.home.pl Ten post edytował flashdev 25.07.2009, 22:22:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką odpowiedź!
W home.pl jest możliwość konfiguracji wpisów tylko dla domen zarejestrowanych w home.pl więc zrobiłem wg drugiej opcji (przekierowanie na everydns). Na stronie everydns poustawiałem wszystko i systempartnerski informuje że wszystko jest ok, jednak adres subdomeny kieruje mnie i tak na stronę home.pl - under constuction (czyli ta sama co xxxx.pl). Poczekam do jutra może muszą się wszystkie wpisy skonfigurować. Dam znać czy podziałało. -------------------- domeny na sprzedaż - optymalizacja24.pl, pcbank.pl, mieszkaniagdańsk.pl i inne.
Zapraszam na strony: SEO Domeny , Forum Polityczne , Opłaty Bankowe , Internet Bank |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Na stronie everydns poustawiałem wszystko i systempartnerski informuje że wszystko jest ok, jednak adres subdomeny kieruje mnie i tak na stronę home.pl - under constuction (czyli ta sama co xxxx.pl). Sprawdz przez proxy: http://prx.centrump2p.com/ Z doświadczenia wiem, że te serwery wcześniej mają dostęp do zaktualizowanych danych niż moja netia. Może chodzi o cachowanie dnsów u mojego dostawcy internetu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Niestety efekt tych ustawień jest taki, że wszystkie subdomeny przekierowane są do home.pl
Oczekiwany efekt udało mi się uzyskać jedynie dla innej domeny którą mam zarejestrowaną poprzez home.pl - tzn domena główna wskazuje na podkatalog na serwerze a subdomena jest wydelegowana do systemu partnerskiego. W przypadku prób z domenami które posiadam zarejestrowane u innych dostawców nie udało mi się pomimo próby różnych ustawień ![]() -------------------- domeny na sprzedaż - optymalizacja24.pl, pcbank.pl, mieszkaniagdańsk.pl i inne.
|
|
![]()
|
|
Pokaż jak wyglądają te ustawienia. Pamietaj, że trzeba odczekać do 48 godzin.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Narazie testuje ustawienia na domenie bx.com.pl, gdzie interesująca nas subdomena to ubezpieczenieturystyczne.bx.com.pl
Dokładne ustawienia wyglądają więc jak poniżej: W dropped.pl: Serwer 1: ns1.everydns.net Serwer 2: ns2.everydns.net W every dns: Host Type Value MX TTL Delete bx.com.pl NS dns.home.pl 3600 bx.com.pl NS dns2.home.pl 3600 ubezpieczenieturystyczne.bx.com.pl CNAME cname.systempartnerski.pl 3600 W home.pl: Nazwa konta: Typ: Ważność: Wskazuje na: bx.com.pl Adres - Katalog główny W systemie Bankier: nazwa domeny: ubezpieczenieturystyczne.bx.com.pl status: Aktywna Oczywiście 48h jeszcze nie minęło, jednak w praktyce wpisy chyba aktualizują się zwykle dużo szybciej. Ale pozostawie wpisy j.w. i jeszcze poczekam.. PS. Trochę pokombinowałem jeszcze z ustawieniami ale nic to nie dawało. Ponownie ustawiłem wpisy na te jak w poście powyżej i teraz: ubezpieczenieturystyczne.bx.com.pl - działa OK! - przenosi do mojej strony partnerskiej, .... ale za to adres bx.com.pl nie działa (powinien kierować na katalog główny mojego serwera gdzie powinna wyświetlić się "strona w budowie" zamiast tego adres wcale nie działa ![]() -------------------- domeny na sprzedaż - optymalizacja24.pl, pcbank.pl, mieszkaniagdańsk.pl i inne.
|
|
![]()
|
|
Trzeba poczekać, ustawienia są prawidłowe.
Tak ma być oczywiście jak piszesz: dns.home.pl dns2.home.pl dns3.home.pl źródło: http://home.pl/dokumentacja/rejestracjadomeny/rekordy Wszędzie jest ns1, ns2 ale home musi mieć inaczej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Niestety cały czas bez zmian :-(
W Biurze Obsługi Klienta home.pl doradzili mi przeniesienie domeny do nich - cytuję: "W tej sytuacji proponujemy wykonac bezplatny transfer domeny do home.pl . Pozwoli to na uzyskanie Panelu Administracyjnego dla domeny z mozliwoscia pelnego zarzadzania jej rekordami". -------------------- domeny na sprzedaż - optymalizacja24.pl, pcbank.pl, mieszkaniagdańsk.pl i inne.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Znajdź sobie jakiś darmowy serwer DNS (poszukaj), przedeleguj tam domenę i zmieniasz co chcesz.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Czy jednym z tych serwerów nie jest właśnie everydns.net?
-------------------- domeny na sprzedaż - optymalizacja24.pl, pcbank.pl, mieszkaniagdańsk.pl i inne.
|
|
![]()
|
|
Znajdź sobie jakiś darmowy serwer DNS (poszukaj), przedeleguj tam domenę i zmieniasz co chcesz. Przecież tak mu poradziłem. Po co wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie? Czy jednym z tych serwerów nie jest właśnie everydns.net? Dokładnie tak. Są jeszcze inne darmowe ale sam korzystam z tego więc mogę polecić. Tu masz darmowy polski serwer DNS: freedns.sgh.waw.pl Sprawdź sobie odpowiednim narzędziem czy zapytanie o adres ip dla Twojej domeny przechodzi przez prawidłowe serwery. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Podejrzewam, że może to być jednak wina ustawień:
everydns.net "You should use a CNAME record whenever you want associate a new subdomain to an already existing A record; i.e. you can make "www.somedomain.tld" to "somedomain.tld", which should already have been assigned an IP with an A record. This allows you to have as many subdomains as you wish without having to specify the IP for every record. Use a CNAME if you have more services pointing to the same IP. This way you will have to update only one record in the convenience of a change of IP address." Wydaje mi się że nie można jednocześnie wydelegować głównej domeny przy pomocy NS i jednocześnie żądać przekierowania cname gdzie indziej. Mając główną skierowaną na home.pl móbłbym teoretycznie stworzyć w panelu subdomenę ubezpieczenieturystyczne.bx.com.pl i utworzyć na niej własną stronę więc jak mogłoby jednocześnie działać cname do systemu bankier? -------------------- domeny na sprzedaż - optymalizacja24.pl, pcbank.pl, mieszkaniagdańsk.pl i inne.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:09 |