![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z zasięgiem stałych define. Plik: http://localhost/test/include/config.inc.php
Plik: http://localhost/test/include/header.inc.php
Plik scalający powyższe: http://localhost/test/index.php
Problem w tym, że w pliku index.php stałe BASE_URL i BASE_URI są widoczne, natomiast w header.inc.php nie są. W źródle strony index.php po otwarciu go w przeglądarce widać: Specjalnie by rozwiązać ten problem wyciąłem resztę kodu, ale się nie udało. Pewnie nie ma to znaczenia, ale tuż przed kodowaniem włączyłem opcję 'allow_url_include' w php.ini. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie ma znaczenia.
Zapamiętaj, że kod jest wykonywany od góry do dołu, a jeśli stała nie jest wcześniej zadeklarowana - PHP wyświetla po prostu jej nazwę (wsteczna kompatybilność). Stałe mają zasięg globalny, więc lepiej po prostu sprawdź kolejność wczytywania plików.
Powód edycji: pogrubienie dla ~wookieb ;p
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Erix, przecież doskonale widzisz, że kolejność jest dobra wieć co świrujesz? // Pomógł++ // ayeo Ten post edytował ayeo 25.07.2009, 12:07:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował adam_krk 25.07.2009, 11:48:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A sprawdź w header.inc.php, czy są przez defined" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (na wszelki wypadek
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Adam_krk najpierw sprawdź co ci podałem a potem gadaj. Erix też.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
wookieb, działa. (nie zauważyłem zmiany w odpowiedzi)
Dlaczego działa, a dlaczego nie działało? |
|
|
![]()
|
|
Jak podałeś ades bezwzgledny to tak jakbys odpalił ten plik prosto z przegladarki.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem. Dzięki za pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:10 |