![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Otóż znalazłem w internecie pliki php, które zabezpieczają wejście do pliku hasłem. Nie podoba mi się jednak, że hasło pokazuje się w nowej białej stronie, a nie w okienku logowania. Tzn. chodzi mi o to, że chciałbym by po kliknięciu w podstronę, która jest blokowana hasłem otwarło się małe okienko z komunikatem o podanie hasła. W temacie jestem zielony, więc proszę i wyrozumiałość. Tak wygląda obecnie kod wywołujący białe okno z prośbą o logowanie:
Kod <?php session_start(); //rozpoczęcie sesji include "haslo.php"; //skrypt :) $pass = $_POST[pass]; if ($pass) { if ($pass==$haslo) { $_SESSION[haslo] = $haslo; header ("Location: pracownicy.php"); //podajesz adres, na który po zalogowaniu skrypt przekierowuje } else { echo 'Podałeś niepoprawne hasło. :('; } } else { echo ' <form method=post> <center>Podaj hasło: <INPUT TYPE="PASSWORD" NAME="pass" VALUE="'.$pass.'"> <INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Zaloguj"></center> </FORM> '; } $action = $_GET[action]; if ($action=="logout") { session_destroy(); header("Location: adres.php"); //podajesz adres, na który po wylogowaniu skrypt przekierowuje } ?> Tutaj przykład jak to działa: Link do strony Później będę miał dalsze pytania, jednak najpierw prosiłbym o pomoc w tej sprawie. pozdrawiam, lojciec14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś dokładnie napisać jak zabezpieczyć jeden plik hasłem? Bo czytałem o tym zabezpieczeniu przez htaccess, ale ono nie działało... php działa, jednak efekt mnie nie zadowala.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pokaż, co robiłeś.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Za chwilkę sprawdzę jeszcze raz hasło przez htaccess, bo już chyba wiem, gdzie tkwił błąd.
Ok, htaccess działa, jednak mam inny problem. po wpisaniu loginu i hasła wywala mi taki błąd: Kod Internal Server Error The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request. Please contact the server administrator, info@hostit.pl and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error. More information about this error may be available in the server error log. Nie wiem co z tym zrobić. Tak wygląda plik htaccess: Kod AuthName "Podaj haslo"
AuthType Basic AuthUserFile home/www/pracownicy/.htpasswd Require valid-user |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Źle podałeś ścieżkę do pliku .htpasswd.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
wybaczcie, ale nie wiem jak ją poprawić... aktualnie mam tak:
Kod AuthName "Podaj haslo"
AuthType Basic AuthUserFile /www/pracownicy/.htpasswd Require valid-user |
|
|
![]()
|
|
Ścieżka ma być BEZWZGLĘDNA. A wątpię, żeby w głównym katalogu był www.
|
|
![]()
|
|
tak wygląda ścieżka do katalogu:
![]() No i obecny plik htaccess: Kod AuthName "Podaj haslo"
AuthType Basic AuthUserFile /www/zebranie/pracownicy/.htpasswd Require valid-user Ten post edytował lojciec14 25.07.2009, 15:32:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
wyrzuciło mi taką odpowiedź:
Kod /home/rudpol/www/ Zrobiłem taki plik htaccess: Kod AuthName "Podaj haslo" AuthType Basic AuthUserFile /home/rudpol/www/.htpasswd Require valid-user I nadal wywala ten błąd, co podałem wyżej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jeżeli .htpasswd masz tam gdzie widać na screenie to ścieżka powinna wyglądać tak:
/home/rudpol/www/zebranie/pracownicy/.htpasswd Powinno zadziałać. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, już działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 13:38 |