![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam stronę KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ STRONĘ i nie wyświetla Mi polskich znaków proszę zobaczyć. Mam ustawione kodowanie
Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1"> Co jest nie tak że wyświetla takie znaki? Pozdrawiam. Ten post edytował RobertR 24.07.2009, 14:46:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw sobie na UTF-8 i kodowanie pliku też.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co się dziwisz że nie masz polskich znaków jak poprane kodowanie to iso-8859-2 lub utf-8 a nie iso-8859-1
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
iso-8859-1 spróbuj zamienić na iso-8859-2..
A tak ogólnie to pobierasz te dane z bazy pewnie? Jakie kodowanie ma baza? Dostosuj kodowanie strony do kodowania z bazy.. -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sam znacznik meta nie wystarczy. Jakiego edytora używasz?
Jakie masz kodowanie pliku? Nie koduj iso-8859-1, używaj raczej utf-8 i tak samo ustaw kodowanie plików i na bank będzie ok. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co się dziwisz że nie masz polskich znaków jak poprane kodowanie to iso-8859-2 lub utf-8 a nie iso-8859-1 I co myślisz że tak nie próbowałem? Jeżeli tak myślisz to jesteś w błędzie. Zmieniłem na iso-8859-2 i nadal zamiast np. "ż" mam znak zapytania. Jakieś inne porady? Pozdrawiam. P.S. jak sprawdzić jakie kodowanie ma baza i ustawić takie kodowanie plików? Ten post edytował RobertR 24.07.2009, 14:50:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I co myślisz że tak nie próbowałem? Jeżeli tak myślisz to jesteś w błędzie. Zmieniłem na iso-8859-2 i nadal zamiast np. "ż" mam znak zapytania. Jakieś inne porady? Pozdrawiam. P.S. jak sprawdzić jakie kodowanie ma baza i ustawić takie kodowanie plików? Zapisz plik w odpowiednim kodowaniu! Już drugi raz to mówię! -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Przecież mam plik z kodowaniem
Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> więc chyba jednak coś nie tak mówisz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Ustawienie kodowania nic nie pomoże jeżeli znak jest już na starcie "źle" zakodowany
O kodowaniu w bazie O ile pobierasz dane z bazy kodowania muszą być odpowiednie. Jeżeli wyskakują Ci "krzaki" nawet w tekście nie pobieranym z bazy - musisz np. otworzyć nowy plik z już ustawionym odpowiednim kodowaniem i wkleić tam swój tekst (zamieniając krzaki na polskie znaki) lub w tym samym pliku zmienić kodowanie i skorzystać z funkcji zamień. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapoznaj się z przyklejonymi tematami na temat kodowania bazy oraz plików. W jakim kodowaniu masz tak naprawdę stronę??
Przeglądarka automatycznie wybiera utf-8 a ty masz w meta zadeklarowane iso-8859-2, więc trzeba się określić. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ustawienie kodowania nic nie pomoże jeżeli znak jest już na starcie "źle" zakodowany O kodowaniu w bazie O ile pobierasz dane z bazy kodowania muszą być odpowiednie. Jeżeli wyskakują Ci "krzaki" nawet w tekście nie pobieranym z bazy - musisz np. otworzyć nowy plik z już ustawionym odpowiednim kodowaniem i wkleić tam swój tekst (zamieniając krzaki na polskie znaki) lub w tym samym pliku zmienić kodowanie i skorzystać z funkcji zamień. Trochę nie rozumiem wszystkiego. W pliku lang mam np. tak porobione teksty Kod "Ilo¶ć" kiedyś to działało a teraz? Teraz nie działa.
|
|
|
![]()
|
|
Masz rozwalone kodowanie plików.
Sprawdź jeszcze kodowanie bazy danych, wtedy będziesz bliżej niż dalej. Ten post edytował potreb 24.07.2009, 15:01:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W bazie danych mam takie kodowanie
Cytat System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
Ten post edytował RobertR 24.07.2009, 15:04:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj np zrobić kodowanie na utf-8 i pozmieniać kilka, dla testu, linijek z tłumaczeniem z pliku lang, i zapisać w odpowiednim kodowaniu,a tym przypadku utf-8!
-------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
W bazie danych mam kodowanie
Cytat System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) w pliku także mam takie więc w czym niby tkwi problem? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
sprawdzanie kodowania:
I teraz... zrozum, że jeżeli plik poprzednio miał jakieś kodowanie i ty bezpośrednio w tym pliku wpisywałeś znaki - to są one właśnie tak zakodowane. Jeżeli teraz zmienisz kodowanie w nagłówku to nic Ci to nie da bo znaki są zakodowane zgodnie z poprzednimi ustawieniami. Po zmianie kodowania na prawidłowe musisz też ponownie wpisać błędne znaki (tak aby poprawnie się zakodowały). |
|
|
![]()
|
|
Wgrałem na nowo skrypt oraz usunąłem wszystko z bazy danych MySQL, czyli wszystko jest jak by od nowa. Teraz gdy wszystko jest w pierwotnym stanie kodowanie było na utf-8 gdy w pliku lang zmienię coś na słowo polskie z polskimi znaczkami znowu te krzaczki. Nie wiem już jak to naprawić ktoś szczegułowo pomoże? Pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Proponuję Ci abyś przed napisaniem takiego posta przeczytał cały temat a nie tylko ostatni post. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:37 |