![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie wiem czemu ale wydaje mi się że to głupie pytanie
tym bardziej że pisaniem skryptów zajmuję się nie od dziś. Nie mogę sprawdzić rozmiaru przetworzonego obrazu w GD. mam oto taki kod
nie przychodzi mi w tym miejscu do głowy żadna funkcja która zwróci mi rozmiar obrazu znajdującego się w $newImage . Możliwe że to tylko przemęczenie ale proszę o szybką podpowiedź ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 3 Dołączył: 12.04.2007 Skąd: Wągrowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już zapiszesz ten plik, to możesz:
Oprócz tego sprawdź czy GD w ogóle udostępnia funkcję pozwalające sie dowiedzieć rozmiar obrazka. Wydaje mi się że powinno ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wskazuje parametr jest to nazwa pliku , btw to zwraca szerokość, wysokość i typ mime, ja potrzebuje rozmiar w bajtach , bitach cokolwiek z dzieleniem i mnożeniem sobie poradzę przecież ![]() No i wracając dalej parametrem tej funkcji jest string a [b]imagecreatetruecolor zwraca [b]resource dlatego nie mam pojęcia jak to ugryźć a potrzebuje tego rozmiaru przed wyświetleniem pliku ![]() Ten post edytował deejay4net 24.07.2009, 14:38:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a przez przypadek GD w $newImage nie trzyma danych w formacie pseodu BMP... czyli nieskompresowane. 1 px to 3 bajty?
mozesz zawsze przechwycic przez OB_.. to co zwraca imagejpeg($newImage); i sprawdzic przez count() ile ma znakow:) -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kod zaczęrnięty z manuala: http://pl2.php.net/manual/pl/function.imag...color.php#66975 zmienna $truecolor ma chyba wartości 0 lub 1 Ten post edytował Darti 24.07.2009, 15:33:13 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
kod zaczęrnięty z manuala: http://pl2.php.net/manual/pl/function.imag...color.php#66975 zmienna $truecolor ma chyba wartości 0 lub 1 Użyłem funkcji i teraz tak.. zwróciła mi wartość 41600000 z pliku który przyjął rozmiar 921 Kb użyłem w sposób
gdy użyłem zera jako ostatniego parametru otrzymałem 17600000 Wydaje mi się że nie to chciałem otrzymać ;D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Właśnie to.
To że plik ma rozmiar mniejszy od wartości wyliczonej, to tylko wynik zastosowanej kompresji. Pamięć na obraz liczona jest w BITMAPIE. Zapisz sobie ten sam obrazek w formacie BMP, wtedy będziesz wiedział, ile trzeba pamięci. >:> -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
wnioskuję to że niepotrzebna debata się stwarza ;D Bo o to chodzi że ja przed zapisem muszę znać ten rozmiar. Żeby wiedziec czy optymalizować go dalej czy zapisywać na serwerze..
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytaj co napisalem wczesniej:
...mozesz zawsze przechwycic przez OB_.. to co zwraca imagejpeg($newImage); i sprawdzic przez count() ile ma znakow:) tu masz wpis: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=622539 wystarczy go zmienic:
Ten post edytował maly_swd 24.07.2009, 20:14:00 -------------------- śmieszne obrazki
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może tak : ?
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ok, ale to Ci nie zwróci wagi skompresowanego obrazka.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Nie bardzo ![]() Bo ja mam taki kod końcowy który wyrzuca mi pobieranie więc nie mogę wysyłać niczego przed tym
gdzie $newImage musi być już poprawnym obrazem dopasowanym do odpowiedniej wielkości. No tak jak napisałem wyżej. Cytat Bo o to chodzi że ja przed zapisem muszę znać ten rozmiar Czyli to w sumie kompresja GD ale bardziej pod kątem wagi pliku niż pod rozmiar. Bo zmniejszenie rozmiaru nie zawsze daje nam odpowiedni rozmiar ![]() No chyba że zacznę obliczać zmniejszając szerokość i jakość proporcjonalnie według określonego percenta ;D Ok dzisiaj na świeżo luknę i dam znać czy coś zdziałałem ![]() Ten post edytował deejay4net 25.07.2009, 15:31:38 |
|
|
![]()
|
|
przeczytaj to ze zrozumieniem i dostosuj do tego co masz u siebie. Ten sposob zadziala na 1000%
// wstawiając kod używaj BBCode // ayeo -------------------- śmieszne obrazki
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ten sposob zadziala na 1000% O jezu... żałosne... nawet nie sprawdziłeś
Masz swój 1000% wynik Kod Ilość znaków: 13477 Rozmiar: 61460 No chyba, że zamiast % chciałes napisać promile a to inna sprawa. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:54 |