![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jak zrobić, żeby znać adres nieznalezionego pliku na stronie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak zrobić, żeby znać ten adres, bo nie wiem co to jest: "...adres nieznalesionego pliku na stronie..."?!?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi :S Może o to, żeby się wyświetliła odpowiednia strona po otrzymaniu przez server żądania pobrania nieistniejącej strony? Jeżeli tak, to przyjrzyj się plikowi konfiguracyjnemu servera www, sekcja "Customizable error response (Apache style)" (w Apachu).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mu chyba o to, żeby w jakichś logach był adres nieznalezionej strony (naczy jak wpisze np. eee.htm i nie ma jej na serwerze, to żeby serwer gdzieś zapisał, że strony eee.htm nie znalazł) - coś takiego jak w AWSTAT - "Strona nie znaleziona" i wypisane strony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie musi nic robić (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) W logach servera to jest.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcę zapisywać w mysql właśnie te wskazania błędów - nieznalezionych plików. Interesje mnie w jakiej zmiennej jest przekazywana nieznaleziona nazwa. Np. ktos wpisuje eeeee.html. takiego pliku nieznaleziono. Więc wyswietla sie strona w php, ktora powie, ze pliku nieznaleziono - jego nazwa i mi zapisze do mysql nazwe tego pliku.
Nie wiem jedynie w jakiej zmiennej moze byc ta nazwa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o ile dobrze pamietam trzeba chyba grzebac w .htaccess na scripts.pl byl kiedys taki skrypt, ktory wywolywal odpowiednia strone www, kiedy nie zostalo costam znalezione
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ErrorDocument 404 plik.php
Z tym, że nie mam pojęcia jak zrobić, żeby znać adres strony z błędem (sam też próbowałem to zrobic). |
|
|
![]()
|
|
do tego chyba służy request_uri, ale mi nie dziala.
wiem, ze nalezy w .htaccesie, umiem przestawic strony bledow. nie umiem jednak wysiwetlac strony z bledem. pzodrow j |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Specjalnie dla Ciebie zmieniłem obsługę błędu 404 w moim apache-u
[php:1:1f96986ede]<?php echo $_SERVER['REQUEST_URI']; ?>[/php:1:1f96986ede] I działa. Oczywiście ja to wyświetlam, ale możesz zapisywać do pliku. Update: Oczywiście zwraca ścieżkę względna w odniesieniu do DocumentRoot. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:46 |