![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam linki takiego typu: /lng/pg/prm1/prm2/... itd. Mam takiego .htaccess który przepisuje mi linki: Kod RewriteRule ^([^/.]+)/([^/.]+)/([^/.]+)/([^/.]+)/?$ index.php?lng=$1&pg=$2&prm1=$3&prm2=$4 [L] RewriteRule ^([^/.]+)/([^/.]+)/([^/.]+)/?$ index.php?lng=$1&pg=$2&prm1=$3 [L] RewriteRule ^([^/.]+)/([^/.]+)/?$ index.php?lng=$1&pg=$2 [L] RewriteRule ^([^/.]+)/?$ index.php?lng=pl&pg=$1 Wszystko działa poprawnie, jednak problem robi się gdy chcę w którymś parametrze użyć wartości z kropką "." np: 'nazwa_zdjecia.jpg". Zmieniam reguły na: Kod RewriteRule ^([^/]+)/([^/]+)/([^/]+)/([^/]+)/?$ index.php?lng=$1&pg=$2&prm1=$3&prm2=$4 [L] RewriteRule ^([^/]+)/([^/]+)/([^/]+)/?$ index.php?lng=$1&pg=$2&prm1=$3 [L] RewriteRule ^([^/]+)/([^/]+)/?$ index.php?lng=$1&pg=$2 [L] RewriteRule ^([^/]+)/?$ index.php?lng=pl&pg=$1 [L] I pojawia się problem. W tablic $_GET otrzymuję następujące wartości:
Jak napisać regułę aby można w parametrach używać wartości z kropkami? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. -------------------- Nowoczesne rozwiązania dla biznesu wtsoft.pl - kreujemy twoją przyszłość.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kropka jest znakiem specjalnym, trzeba ją escape'ować.
Poza tym, przerzuciłbym parsowanie regułek na PHP, bo robi się bałagan. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że kropka jest znakiem specjalnym
![]() W drugim przypadku (który właśnie nie działa) nie używam kropek, wiec nie do końca rozumiem Twojej podpowiedzi... Mógłbym prosić o przykład? Nie wiem czy do końca dobrze zostałem zrozumiany:) Potrzebuje uzyskać taki działający link: Kod http://www.domena.pl/pl/zdjecie/nazwa_zdjecia.jpg Jak poprawić napisane przeze mnie reguły abym mógł używać wartości z kropkami "." w linkach. Ten post edytował my_key 24.07.2009, 16:23:44 -------------------- Nowoczesne rozwiązania dla biznesu wtsoft.pl - kreujemy twoją przyszłość.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:04 |