![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taką treść strony: <html> <? function wyslij() { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza!"; } ?> <form method="post" onsubmit="<?wyslij();?>"> <input type="submit" name="submit" value='Wy¶lij' > </form> </html> Banalny formularz, który po naciśnięciu przycisku powinien wywołać funkcję wyslij(). Nie działa taka obsługa przycisku. Natomiast gdy poniżej napiszę <?wyslij();?> program mi wypisuje mój komentarz. Jak prawidłowo obsłużyć naciśnięcie przycisku formularza? Ten post edytował cent4 24.07.2009, 09:18:34 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
w javascript probujesz wywolac metode z php. Nie da sie.
uzywaj bbcode ps:<form method="post" onsubmit="<?wyslij();?>"> podejrzyj sobie źrodlo strony a zobaczysz co masz w onsubmit="...." -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
w javascript probujesz wywolac metode z php. Nie da sie. uzywaj bbcode ps:<form method="post" onsubmit="<?wyslij();?>"> podejrzyj sobie źrodlo strony a zobaczysz co masz w onsubmit="...." No właśnie w onsubmit mam - onsubmit="Wypełnij wszystkie pola formularza!" tylko nie chce tego wypisac. A ja nie używam przecież javascript, czy się mylę? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 5 Dołączył: 11.09.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Kojak 24.07.2009, 09:28:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat A ja nie używam przecież javascript, czy się mylę? i tak i nie... onsubmit to juz javascript
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Prawie dobrze - tylko przy wejściu na stronę - od razu wyświetla mi się komentarz, a nie formularz ![]() |
|
|
![]()
|
|
nie ma prawa. Napewno napisales dokladnie jak ci podano? Pokaz swoj kod
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kod <?
function wyslij() { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza!"; } if (isset($_POST['submit'])) // gdy kliknięto przycisk to... { wyslij(); // wywołanie funkcji wyslij(); } else // gdy nie kliknięto to pokazanie formularza { ?> <form method="post" action=""> <input type="submit" name="submit" value='Wyślij' > </form> <? } ?> |
|
|
![]()
|
|
no i nadal twoj opis bledy nie pasuje do kodu co podales...
Cytat od razu wyświetla mi się komentarz, a nie formularz A moze miales na mysli: po wcisnietu guziczka, wyswietla sie sam komentarz, bez formularza?uzywaj poprawne bbcode -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dokładnie - ma sie najpierw pokazac formularz (w tym przypadku - guzik), a po jego nacisnieciu ma byc widoczny napis z funkcji: "Wypełnij wszystkie pola formularza!"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może tak:
Ten post edytował b4x 24.07.2009, 09:55:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie moge tak zrobic - to musi byc oparte na PHP, bo chodzi mi o inną funkcje. Taka dalem dla przykladu, zeby nie zamieszczac jakiegos wielkiego kodu :-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 5 Dołączył: 11.09.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Prawie dobrze - tylko przy wejściu na stronę - od razu wyświetla mi się komentarz, a nie formularz ![]() Nie wiem jakim cudem ci wyświetla od razu komunikat jak to na pewno działa. Mi wyświetla najpierw formularz, a po kliknięciu dopiero komunikat. |
|
|
![]()
|
|
Niemożliwe, że wam to działa - co w takim razie jest źle?
jeszcze raz daję kod: Kod <?
function wyslij() { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza!"; } if (isset($_POST['submit'])) // gdy kliknięto przycisk to... { wyslij(); // wywołanie funkcji wyslij(); } else // gdy nie kliknięto to pokazanie formularza { ?> <form method="post" action=""> <input type="submit" name="submit" value='Wyślij' > </form> <? } ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie dawaj tego w code tylko w php....
|
|
|
![]()
|
|
Zadam głupie pytanie... ten kod wrzucasz do pliku np index.php? I masz postawiony serwer?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no chyba jak mu wyświetla, to ma w index.php...
sprawdz czy ci wogole zmienne globalne chodza... |
|
|
![]()
|
|
mam serwer i domene, plik wrzucam sobie pod nazwa m.php i tak tez go wywoluje z przegladarki. Kod w php:
|
|
|
![]()
|
|
ale to chyba nie pomoże... |
|
|
![]()
|
|
Nie pomogło - a wam ludziska ten skrypt dziala prawidlowo?
Najpierw przycisk - nacisniecie - i wyskakuje tekst? Juz trace zmysly :-( |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:35 |