![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pewien problem do rozwiązania, a że w PHP nie siedzę zbyt długo to zastanawiam sie jak najlepiej to zrobić. Mianowicie mam formularz dodawania firmy do bazy skladający się z 6 pól (jednym z nich jest NIP) i teraz chciałbym chciałbym aby osoba wpisująca dane miała możliwość wpisania najpierw NIP, tak żeby można było zweryfikować istnienie danej firmy w bazie, przy czym reszta pół pozostaje pusta. Załóżmy, że obok pola NIP byłby przycisk sprawdź, który wyszukje danego numeru w bazie. Jeżeli jest to od razu krzyczy, że firma istnieje (opcjonalnie może wyświetlać dane). NAtomiast jeżeli numer nie zostanie znaleziony to pokazuje sie ten sam formularz z wypełnionym już NIP. Ideałem byłoby gdyby po wpisaniu nipu strna nie musiała się przeładowywać. Jak więc Panie i Panowei rozwiązac ów problem, ewentualnie Wasze pomysły? Pozdrawiam Acro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ajax+PHP (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Po wpisaniu nipu wysyłasz zapytanie do skryptu php który zwraca wartość 0 lub 1 skrypt js to sprawdza i odblokowuje pola w formularzu lub nie. Ale i tak po tym zabiegu polecam sprawdzić pole NIP przed dodaniem danych do bazy- tak na wszelki wypadek Ten post edytował deirathe 24.07.2009, 09:04:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to już chyba lepiej żeby zwracał " " lub "disabled", wtedy od razu ustawiasz czy ma być zablokowane czy nie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:56 |