![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2006 Skąd: Rogoźno Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam dwie tabele: klient + przykładowe dane:
Tabela orderstatus + przykładowe dane
Z tabeli orderstatus wyrzucam wszytko na ekran, do wysyłania danych słuzy mi formularz który odwołuje swie do tabeli KLIENT poprzez SELECT i stamta wyciąga jeden rekord COMPANY i ta całość wyrzucana jest na ekran. istotny fragment kodu formularza:
Moje pytanie jest następujące: Jak wyciągnąc i wyrzucić na ekran wiecej informacji z tabeli klient? Tzn chodzi mi o coś takiego: Wybieram z SELECTA za pomoca listy rozwijanej klienta , zapisuje to do bazy i podczas wyswietlania zawartośći chciałbym aby wraz z klientem np wyświetliło ulice i kod pocztowy z tabeli KLIENT zgodne z jego ID? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 5 Dołączył: 11.09.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o co ci chodzi. Z tabeli orderstatus pobierasz sobie wartość z kolumny company. I chcesz aby od razu pobrał też wszystkie dane z tabeli klient, gdzie company odnosi się do tego z orderstatus?
Ten post edytował Kojak 23.07.2009, 14:38:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2006 Skąd: Rogoźno Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o co ci chodzi. Z tabeli orderstatus pobierasz sobie wartość z kolumny company. I chcesz aby od razu pobrał też wszystkie dane z tabeli klient, gdzie company odnosi się do tego z orderstatus?
Dobrze zrozumiełeś, zaraz sprawdze, tylko pytanie czy baza musi być relacyjna? tzn czy muszą byc indeksy w bazie na tych rekordach do ktorego odwołuje sie zapytanie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dobrze zrozumiełeś, zaraz sprawdze, tylko pytanie czy baza musi być relacyjna? tzn czy muszą byc indeksy w bazie na tych rekordach do ktorego odwołuje sie zapytanie? Nie muszą, ale lepiej żeby były. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Dobra, okej, przyznam sie bez bicia że nie wiem jak to zapytanie umieścić w moim kodzie. Kombinowałem juz na rózne sposoby i nie wiem jak to użyć. Może ktoś mnie choć troche naprowadzić chciaż za pomoca czego to wywołać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 5 Dołączył: 11.09.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co dokładniej chcesz wyświetlić to cię naprowadzę
|
|
|
![]()
|
|
A co dokładniej chcesz wyświetlić to cię naprowadzę Chciałbym wyświetlić minumim 3 rekordy : company, city, postcode z tabeli klient poprzez tabele orderstatus. Chce zeby on automatycznie umiescil ten postcode i city po tym jak wybiore odpowiedniego klienta do formularza i wyswietlił całość razem z danymi wpisanymi do formularza z tabeli orderstatus wraz z company+city+postcode. Z tym ze nie mam pojecia jak to umieścić w kodzie. Próbowałem juz tak ale to chyba bardzo daleko od tego co ja chce:
Chciałbym wyświetlić minumim 3 rekordy : company, city, postcode z tabeli klient poprzez tabele orderstatus. Chce zeby on automatycznie umiescil ten postcode i city po tym jak wybiore odpowiedniego klienta do formularza i wyswietlił całość razem z danymi wpisanymi do formularza z tabeli orderstatus wraz z company+city+postcode. Z tym ze nie mam pojecia jak to umieścić w kodzie. Próbowałem juz tak ale to chyba bardzo daleko od tego co ja chce:
Naprowadzi mnie ktoś? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $sql = "SELECT t.*, f.*, p3.post_approve AS topic_approve" . $count_sql . " Kawałek kodu co prawda z phpbb, ale ładnie rozpisane jest tutaj...
FROM (" . TOPICS_TABLE . " t, " . FORUMS_TABLE . " f, " . POSTS_TABLE . " p3" . $join_sql_table . ") WHERE $join_sql AND p3.post_id = topic_first_post_id AND f.forum_id = t.forum_id $order_sql"; if ( !($result = $db->sql_query($sql)) ) { message_die(GENERAL_ERROR, 'Could not obtain topic information', '', __LINE__, __FILE__, $sql); } |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:34 |