|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 2 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: jesteś ? Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Czy dobrze zabezpieczyłem skrypt...?
Kod $haslo = sha1(md5(mysql_real_escape_string(trim(addslashes($_POST['haslo']))))); $login = addslashes(trim($_POST['login'])); $email = addslashes(trim($_POST['email'])); Mógłby ktoś mi objśnić jak zrobić: aby login, hasło musiły mieć więcej niż 3 znaki; aby sprawdzalo poprawność emailal; i ogólnie jakieś porady dotyczące bezpieczeństwa skryptu będę bardzo wdzięczny dziękuje z góry i pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Czy dobrze zabezpieczyłem skrypt...? Kod $haslo = sha1(md5(mysql_real_escape_string(trim(addslashes($_POST['haslo']))))); $login = addslashes(trim($_POST['login'])); $email = addslashes(trim($_POST['email'])); Mógłby ktoś mi objśnić jak zrobić: aby login, hasło musiły mieć więcej niż 3 znaki; aby sprawdzalo poprawność emailal; i ogólnie jakieś porady dotyczące bezpieczeństwa skryptu będę bardzo wdzięczny dziękuje z góry i pozdrawiam Nie hashuje się dwa razy - czemu? Było o tym. Poczytaj jak działa mysql_real_escape_string i potem zastanawiaj się czy używać addslashes Co do pytania o login, hasło i email (poprawność) to wyrażenia regularne. Ogólne porady: własny system sesji -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%)
|
poprawność email -> preg_match()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
login i hasło -> strlen()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 18 Dołączył: 11.08.2008 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%)
|
Aby ustawić limit znaków to dajesz pętle if bądź inną, np:
login robisz tak samo. Odnośnie maila użyj np, coś takiego:
albo innej funkcji która sprawdza po znakach:strpos Ten post edytował mac_fly 22.07.2009, 18:48:14 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Aby ustawić limit znaków to dajesz pętle if bądź inną, np: pętlę? if to instrukcja warunkowa... |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%)
|
Aby ustawić limit znaków to dajesz pętle if bądź inną, np:
login robisz tak samo. Odnośnie maila użyj np, coś takiego:
albo innej funkcji która sprawdza po znakach:strpos Lepiej użyć preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, ponieważ eregi nie będzie w PHP6 -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 2 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: jesteś ? Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam jeszcze jeden problem...
Chcę aby poprawność email i hasło sprawdzane było w tym samym momęcie. jak to zrobić? dla zobrazowania ... Kod if (!empty($pass)) { cos tam...} else { echo"nie wpisałes hasła !"; } if (!empty($email)) { cos tam...} else { echo"nie wpisałes meila !"; } jezeli te 2 warunki sie spelnia przejdz dalej... ale oczywiscie warunek nie będzie sie konczył na !empty Ten post edytował Woytek950 22.07.2009, 19:38:46 |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 18 Dołączył: 11.08.2008 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przeciez napisałem: "jezeli te 2 warunki sie spelnia przejdz dalej... ale oczywiscie warunek nie będzie sie konczył na !empty" - będzie bardziej rozbudowny Chodzi mi o to że np. mam sprawdzanie poprawnosci emaila, to jak email jest poprany przejdz dalej i sprawdz haslo, jak haslo jest ok to sprawdz nick itd A jak zrobić aby sprawdzał wszystko na raz i ewentualnie pokazywał blędy Ten post edytował Woytek950 23.07.2009, 10:35:34 |
|
|
|
|
|
|
|
powiedz dokładnie co chcesz, bo w ciemno nie możemy napisać ci skryptu, btw przecież instrukcja warunkowa to podstawy...
|
|
|
|
|
|
|
|
Czy addslashes dodać po usunięciu spacji czy przed?
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:29 |