![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 2 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Zamość Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Posiadam sobie tabelke:
Czy jednym zapytaniem mogę zmienić zawartość description przy id=13 z zawartością pola description z id=15? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Jednym raczej nie. Musisz jednemu dać jakiś ID poza zbiorem, wstawić drugi na jego miejsce i pierwszemu zmienić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 2 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Zamość Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź.
Zastanawiam się nad czymś takim:
Mam do tego 2 pytania: 1) Czy w jednym zapytaniu z poziomu php da się jakoś wstawić kopie zawartości pola id( autoincrement) do pola order? 2) Jak efektywnie uaktualnić pole order w takiej tabeli gdybym chciał wykorzystać go do pewnego uporządkowania (w interfejsie przewiduje przyciski typu "przenieś w górę/dół")? Chętnie przeczytam czyjeś rozwiązania takiego typu. Ten post edytował djlinux 22.07.2009, 19:10:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat 1) Czy w jednym zapytaniu z poziomu php da się jakoś wstawić kopie zawartości pola id( autoincrement) do pola order? Masz na myśli:
? Cytat 2) Jak efektywnie uaktualnić pole order w takiej tabeli gdybym chciał wykorzystać go do pewnego uporządkowania (w interfejsie przewiduje przyciski typu "przenieś w górę/dół")? Zrób sobie może procedurę? |
|
|
![]()
|
|
Ad 1. Tak, o coś takiego mi chodzi, czy nie da się tego jakoś szybciej? W momencie tworzeniu tego rekordu.
Ad 2. Dzięki, dobry pomysł, bo wystarczy tylko jedno zapytanie wysłane przez php (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował djlinux 22.07.2009, 19:38:36 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ad 1. Tak, o coś takiego mi chodzi, czy nie da się tego jakoś szybciej? W momencie tworzeniu tego rekordu. Ostatecznie można, ale nie ma sensu popadać w aż taką paranoję. Lepiej więcej mało zasobożernych zapytań niż jedno bardzo. Ale na upartego, to można robić analogicznie, jak to DBMS robi:
|
|
|
![]()
|
|
...
Moja baza to MySQL 5, nie wiem czy to ma prawo działać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) W każdym razie wielkie dzięki za cenne rady (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował djlinux 22.07.2009, 20:54:24 |
|
|
![]()
|
|
Możliwe, że trzeba wynik zadeklarować do zmiennej, nie korzystam z takich obejść, więc ciężko w ciemno powiedzieć ;p
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 02:15 |