![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Mam prosty przypadek : dwie uproszczone tabele : klient : id , nazwa faktura : id, id_klienta, kwota (id_klienta to klucz obcy - jak id w tabeli klient. Chce wyswietlic wyniki id faktury, NAZWA klienta i kwota. Pisze to w php i robie tak : [php:1:42f8282aa5]$wszystkie=mysql_query("SELECT * FROM faktura"); while ($rekord=mysql_fetch_array($wszystkie)) { echo $rekord["id"] [/php:1:42f8282aa5] i tu pojawia sie problem. Czy za kazdym razem musze wpisywac [php:1:42f8282aa5]$nr_klienta=$rekord("id_klienta"]; $klient=mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT nazwa FROM klient WHERE id=$nr_klienta")); $klient=$klient["nazwa"]; echo $klient; [/php:1:42f8282aa5] zeby wyswietlic nazwe klienta? Przeciez chce tylko jedno pole z tabeli klient, do tego wiem, ze jest to powiazane kluczem obcym, a otrzymuje go tak "nieelegancko". Przy 10 nie zrobi mi to roznicy, ale przy wyswietalniu 1000 juz tak. Jak to zoptymalizowac? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:01 |