![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem.
Mam napisany skrypt do importu danych do serwisu. Działa to następująco. Z serwisu jest pobierany plik xls z nagłówkami, a następnie można go obrobić (dodać dane) i również poprzez serwis plik jest uploadowany z dodanymi danymi. NIestety excel nie ma możliwości zmiany kodowania z cp1250 na utf-8 w którym to kodowaniu jest serwis i baza. Moje pytanie - jak wymusić zmianę kodowania w pliku pobieranym do serwisu tak, aby pobierane dane zmieniły się na zapisane w UTF-8? Pojęcia nie mam jak to zrobić ponieważ nie wiem w którym momencie umiescic funkcję php iconv lub mb. Może znajdzie się ktoś kto pomoże? Może istnieje jakieś inne rozwiązanie przekodowania plików w locie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Bez kodu niewiele się da...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam taki kwiatek teraz, potrzebuje umiescic warunek, ze podczas kopiowania pliku xls z temp do katalogu skonwertuje mi kodowanie z cp1250 do utf-8
kod wyglada tak:
edit// błąd w kodzie :-) Ten post edytował lkow77 22.07.2009, 11:40:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 05:41 |