![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszukuję jakiegoś sensownego narzędzia do modelowania w UML-u dla Linuksa. Na platformie Windows jest dostępny nierozwijany już, ale wciąż świetny StarUML, który jednak z powodu tego, że jest napisany w Delphi, gdzie indziej nie zadziała. Próbowałem go uruchomić poprzez Wine, lecz niestety nie udało się go nawet zainstalować.
Na Wikipedii można znaleźć nazwy dużej liczby narzędzi: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_UML_tools , jednak po przetestowaniu co poniektórych okazuje się, że są to albo bardzo proste programiki, albo mają pewne irytujące ograniczenia (np. ArgoUML - całkiem fajny, ale wersja open-source obsługuje co najwyżej UML 1.4). Może udało się już komuś znaleźć coś ciekawego, ew. uruchomić StarUML-a pod Wine? -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rational Software Modeler swietnie sobie radzi pod Linuxem.
Jezeli chodzi o programy darmowe to moze NetBeans albo Eclipse z odpowiednimi wtyczkami? Oba programy takie posiadaja. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O NetBeans wiem, tyle że na stronie tej wtyczki (http://uml.netbeans.org/) możemy przeczytać:
Cytat The UML module has been removed from the standard distribution. For NetBeans IDE 6.7, there are no new features. For enterprise-class UML support, we recommend SDE for NetBeans by Visual Paradigm. For more information, read the announcement http://www.netbeans.org/servlets/ReadMsg? Innymi słowy jest, ale znika i nie będzie już rozwijane. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 5 Dołączył: 8.02.2005 Skąd: Olsztyn / Zatorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może wystarczy Ci umbrello?
Jak dla mnie wystarcza ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umbrello jest strasznie nie wygodne, ten plugin do netbeans jest naprawdę super... szkoda, że już go nie będę rozwijać bo robi się w tym wygodnie i szybko. Na razie jest to jedyne darmowe narzędzie do UML pod linuksa, które mi przypadło do gustu.
Ten post edytował sf 21.07.2009, 21:05:15 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
może ArgoUml
-------------------- tworzenie stron internetowych- Siedlce, usługi programistyczne - http://wereda.net
|
|
|
![]()
|
|
Argo próbowałem, średnio mi przypadł do gustu. Na razie kombinuję z Umbrello, tylko jest problem wynikający z samego UML-a... nikt nie pomyślał zawczasu, by gotowe modele dało się przenosić między aplikacjami (mówię o UML 1, bo w dwójce widzę, że wprowadzili wreszcie coś takiego), zatem wszystko, co zrobiłem w StarUML-u, najwyraźniej jest do wyrzucenia. No nic, w ostateczności sobie wydrukuję wszystko i przerysuję ręcznie, przy okazji będzie można aplikację też potestować.
Ten post edytował Zyx 23.07.2009, 21:11:50 -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 16:59 |