![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest mianowicie taki. Robię sobie portfolio i zaaplikowałem na stronę xml news we flash adres portfolo: bm-design.com.pl. Nie jestem koderem więc to moje początki z xml. Czytałem że w dokumencie mysi byź standard <?xml version='1.0' encoding='UTF-8' ?> tak zrobiłem ale nic nie dalo nadal nie widać znaków zobaczcie na portfolio.
a we flashu użyłem ariala więc na pewno są polskie znaki a to treść moich plików. news.xml
news.html
Proszę pomóżcie bo ja już nie mam pomysłów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, czy aby na pewno jest w UTF-8 wszystko? P.S. To że w pliku zmienisz nagłówek to nic nie zmienia, również w edytorze musisz zmienić kodowanie pliku... Było setki razy... -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz trochę jaśniej bo ja taki jeszcze z tym nie ogarnięty jestem.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład z edytorem, którego ja używam:
![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
ściągnąłem notepad ++ i kliknąłem to co ty i nic to nie dało :/
aha zrobiłem to w pliku news.xml? może coś pokszaniłem jakieś wytyczne by się przydały obszerniejsze. Ten post edytował bartekm0 21.07.2009, 13:53:39 |
|
|
![]()
|
|
ściągnąłem notepad ++ i kliknąłem to co ty i nic to nie dało :/ aha zrobiłem to w pliku news.xml? może coś pokszaniłem jakieś wytyczne by się przydały obszerniejsze. Zrób na każdym pliku, chyba że w przeglądarce wyświetlasz samego XML'a. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stronę masz w iso-8859-2, xml w utf-8. Jak to ma grać bez przekodowania? Nie znam actionscript ale jest tam pewnie jakieś dekodowanie znaków.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I Mam zrobić do UTF-8 czy do ansi?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko do UTF-8.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I Mam zrobić do UTF-8 czy do ansi? Do utf-8 w dodatku w nagłówkach strony (<head>) zmień z iso na utf-8 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
kurde nadal nic :/
tak to teraz wygląda w obydwu plikach :/ ![]() |
|
|
![]()
|
|
Teraz w pliku masz krzaczki, musisz je ręcznie zmienić lub za pomocą
ctr + f klikając na zakładkę Replace U góry wpisujesz jeden z krzaczków Na dole odpowiednik (polską literę) Search mode ustawiasz na normal I klikasz replace all Sorki że po ang. ale mam taką wersję edytora. (może dla tego że jestem w anglii ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
W notepadzie++ zamiast zmieniać kodowanie pliku, stwórz nowy (z ustawionym kodowaniem) i tam wklej swój kod. Oczywiście następnie dodaj polskie znaki.
Ten post edytował Daiquiri 21.07.2009, 17:26:08 |
|
|
![]()
|
|
niestety to samo. :/ wcześniej wrzuciłem paczkę jak możesz to spróbuj to zrobić.
proszę niech ktoś mi pomoże :/ HAHA sam sobie pozadziłem tak zmiana kodowania to raz ale 2 ważna rzeczą było osadzenia czcionce w flashu. Tak jak by ktoś potrzebował pomocy z takim problemem to jeśli pola textowe we flashku ustawiamy dynamiczne musimy osadzić polskie znaki. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a we flashu użyłem ariala więc na pewno są polskie znaki HAHA sam sobie pozadziłem tak zmiana kodowania to raz ale 2 ważna rzeczą było osadzenia czcionce w flashu. Sam stwierdziłeś, że w czcionkach nie mamy szukać przyczyny, więc śmiać możesz się z własnej głupoty. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 1 Dołączył: 8.04.2009 Skąd: Polanica Zdrój | Poznań | Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można również wykorzystać to: Konwerter ISO
Działa jak należy ;] -------------------- Jeżeli pomogłem to kliknij w pomógł, to motywuje!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:51 |