![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam do zrobienia projekt Sytestem tworzenia testów w PHP, nie wiem jak do tego podejść, może mi ktoś może podsunąć jakiś ciekawy pomysł? Planuje stworzyć baze danych z ok 50 różnymi zadaniami, odpowiedzi do nich A, B, C. Po wciśnięciu START wyświetlić 10 LOSOWYCH pytań z tych 50, zaznaczenie prawidłowej odpowiedzi a później po wciśnięciu KONIEC sprawdzanie tych odpowiedzi czy są poprawne, wyświetlanie statystyki, 51% oznacza zdanie, poniżej 50% powtórz test, dodatkową opcje - wyślij swój wynik na emaila. Jak będe miał taką podstawę to planuje dodać jeszcze jakieś ciekawe opcje itd. Proszę aby ktoś skierował mnie w dobrym kierunku...
Powód edycji: [erix] przeniosłem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiego typu wskazówek do tego chcesz
![]() Ten post edytował pyro 20.07.2009, 21:02:05 -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz sobie skrypt Limesurvey.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacząłem od stworzenia bazy danych i stworzenia tabeli ""baza_zadan" i utworzenia 6 kolumn: id_zadanie, zadanie, zad_A, zad_B, zad_C, prawidlowa, wyświetlam wszystko oprócz ostatniej kolumny prawidlowa na stronie, a teraz planuje stworzyć formułke sprawdzającą zaznaczoną odpowiedź z kolumną id_zadanie i kolumną prawidlowa. NIe wiem jak wykorzystać SELECT
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Najlepiej, to wygenerować po stronie PHP numerki (najwydajniejsze), na łatwiznę - order by rand().
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odrobię Ci pracę domową ;P
- Zrób sobie 3 tabele; jedną z pytaniami i jedną z odpowiedziami i jedną z rozwiazaniami tych pytan. - W tabeli z pytaniami zrób następujące pola: id pytania, tresc pytania. - w tabeli z odpowiedziami zrob takie pola: id odpowiedzi, id pytania, tresc odpowiedzi i czy jest poprawne. - W tabeli z rozwiazaniami zrob: id usera, id odpowiedzi i id pytania Jeżeli nie musisz zapamietywać na dłużej rozwiązań użytkowników to śmialo możesz zrezygnować z ostatniej tabeli i te wartości w sesji trzymać. to tyle jeżeli chodzi o bazę. W kodzie: - Na początku testu stwórz tablicę o rozmiarze 10 elementów, wygeneruj 10 unikatowych identyfikatorów z puli isteniejących identyfikatorów pytań i zapisz je w tej tablicy. - wyciągnij pytania razem z odpowiedziami z bazy danych których identyfikatory są w tej tablicy. - zapisz ten zestaw pytań + odpowiedzi w cache. - utwórz zmienna przekazującą numer aktualnie rozwiązywanego pytania i pokazuj to pytanie które jest pod tym numerem. - jak uzytkownik odpowie na pytanie to zapisz w sesji numer pytania i numer odpowiedzi (pamietaj, że dodajesz na koniec a nie nadpisujesz) - jak już numer pytania będzie się równał wielkości tablicy to znaczy, że dobiegł do końca, wtedy porównaj odpowiedzi które masz w sesji z tymi co masz zapisanymi w cache. - wylicz ilość poprawnych i podziel przez 10. - wyczyść cache - powiadom usera o wyniku. a teraz 50 ojro za konsultacje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Erix i Nasty
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 01:16 |