![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!!
Mam problem w związku z godziną i datą dodania komentarza do mojej strony. A mianowicie sugerując sie tutorialem jaki znalazłem w sieci stworzyłem prosty skrypt oparty o baze mysql który umożliwia dodanie komentarza do mojej strony wszystko działa jak należy lecz mam problem gdyż serwer jest w innej strefie czasowej i jeżeli dodam komentarz o 13:00 to po wyświetleniu komentarzy pokazuje że został dodany o 23:13. Czy może mi ktoś pomóc jak to zmienić by pokazywało mi date i godzine zgodną z naszą strefą czasową . Tu zamieszczam kawałek kodu odpowiedzialnego za dodanie wpisu:
czy użycie jest w tym miejscu poprawne w tabeli mam pole
kod wyświetlający:
W manualu jest kod do zmian stref czasowych ale nie bardzo wiem gdzie go użyć ![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki masz tam format daty?
Bo jak np: 00:00:00 to wpisz: Kod date('H:i:s',time()-36000); jak: 0000-00-00 00:00:00 to Kod date('y-m-d H:i:s',time()-36000); itd. Poza tym: Kod `date` TIMESTAMP NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP to pole powinno być DATETIME zamiast TIMESTAMP. Ten post edytował Skie 20.07.2009, 15:27:52 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurczę, zamiast napisać nowy post, to poprzedni mi się zeedytował.
W moim poprzednim poście masz kolejną odpowiedź. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Kurcze próbuje na wszelkie sposoby i wogóle nie dodaje teraz komentarza:(
|
|
|
![]()
|
|
Ehh, pokaż kod, który napisałeś i zrzut tabeli z bazy danych (wraz z typami pola)
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]()
|
|
Przyznam że jestem zielony tzn początkujący w PHP
A tabele zmieniłem
Ten post edytował szczurek8005 20.07.2009, 15:51:48 |
|
|
![]()
|
|
Powinno być:
O ile zmieniłeś pole date z TIMESTAMP na DATETIME. Ten post edytował Skie 20.07.2009, 15:53:56 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]()
|
|
Tak to wygląda i delej nic sie nie dzieje a w tabeli zmienłem na
|
|
|
![]()
|
|
Bo źle przepisałeś - zobacz jak to było u mnie a jak jest u Ciebie.
A to - po jakiego grzyba Ci w kodzie? Kod header("Location: index.php"); ? Przekierowujesz w ten sposób nagłówki strony zanim wyślesz zapytanie do bazy. Ten post edytował Skie 20.07.2009, 16:03:12 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Tak, ale może zanim przekierujesz stronę warto wykonać zapytanie SQL które dałeś w zmiennej $query ?
Teraz przekierowujesz stronę zanim wyślesz zapytanie - to jedno, a drugie to to, że źle przepisałeś kod związany z date(); Powinno być tak:
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]()
|
|
Dzięki twojej pomocy SKIE wszystko działa oto końcowy kod
Dodałem linię 8 i zmieniłem w 13
Wszystko działa jak należy teraz trochę popracuje nad administracją i zabezpieczeniami przed spam i tagi html. no i można wrzucać na serwer ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:53 |