![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej, mam nastepujacy problem-mam sobie baze, pare tabel.. w nich informacje o osobach. kazda osoba moze miec mame lub(i) tate lub (i) wspolmalzonka. musze wyciagnac z bazy osoba ktora ma jak najwiecej wnukow. z tego co rozumiem (i jak to sobie wyobrazam) bedzie to osoba ktora ma wspolmalzonka i ktora jest ojcem/matka dla kogos, gdzie ten 'ktos' tez musi miec wspolmalzonka i byc dla kogos ojcem/matka.. strasznie to zapetlone. wrzucilam te dane do 3ch tablic:
no i nie moge wyciagnac tych danych.. tak sie zastanawiam-czy na pewno moge, czy dobrze zaprojektowalam tablice? czy moglby mi ktos pomoc w tym problemie? pzdr, misty Ten post edytował misty 20.07.2009, 14:23:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz podstawowe błędy w założeniach.
Po pierwsze każde dziecko ma mamę i tatę (klonowanie jest na razie zabronione) -> do tabeli 'osoba' wrzuć pola id_matki, id_ojca (domyślnie np. -1 jeśli nieznany rodzic) . Po drugie to, że ktoś ma dziecko wcale nie znaczy, że ma współmałżonka. Co w przypadku rozwodu i potomstwa z 2 różnych małżeństw? (rozwiązanie patrz wyżej). Jeśli tak zrobisz, to wystarczy Ci jedno zapytanie z 2 JOIN'ami i po sprawie. Tabela współmałżonek - dałbym tam id_os1, id_os2 (relacja w obie strony, przecież nie musisz pisać, że A jest współmałżonkiem B, a B współmałżonkiem A, bo to jasne). Do tego dorzuciłbym dwa pola - od, do (rozwód? śmierć?). Ten post edytował sowiq 20.07.2009, 14:30:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej,
przerobilam jak zasugerowales, tzn:
no rozumiem ze teraz tabela "rodzice" nie jest potrzebna. kombinuje i nic mi nie wychodzi.. wpierw probuje znalezc osoby ktora sa matka lub ojcem:
i dostaje empty set.. oczywiscie wypelnilam tabele jakimis testowymi danymi.. od czego mam zaczac by to rozwiazac? pzdr, misty aha, w zalozeniach jest ze dziecko jest z malzenstwa, tzn odrzucam przypadki ze malzenstwo moglo trwac np od-do i potem byc nastepne |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no rozumiem ze teraz tabela "rodzice" nie jest potrzebna. Bardzo dobrze rozumujesz.Zapytanie, które napisałaś mówi: Cytat Wybierz osoby, których (ID jest takie samo jak ID matki) LUB (ID jest takie samo jak ID ojca). Pisałem Ci wcześniej, że klonowanie ludzi jest zakazane ![]() Zainteresuj się złączeniami. Spróbuj np. takie zapytanie wykonać: Kod SELECT o.imie, o.nazwisko, m.imie AS imie_matki, f.imie AS imie_ojca FROM osoba o LEFT JOIN osoba m ON (m.id_osoba = o.id_matka) LEFT JOIN osoba f ON (f.id_osoba = o.id_ojciec) Wrzucam w tagi CODE, bo SQL ucinają wcięcia i kod jest mniej czytelny ps. sorry, nie zajarzyłem od razu, że jesteś kobietą ![]() [edit] @down, poprawiłem kod Ten post edytował sowiq 20.07.2009, 20:34:40 |
|
|
![]()
|
|
nie za bardzo rozumiem to zapytanie wiec po prostu wrzucilam by zobaczyc jaki wynik dostane i wtedy przeanalizowac, ale dostalam blad:
jakoze nie bardzo rozumiem zapytanie to nie bardzo wiem jak poprawic.. dobra, tam powinno byc m.osoba_id, zaraz przeanalizuje |
|
|
![]()
|
|
Sorry za niedopatrzenie, ale myślałem, że takie błędy sama naprawisz
![]() Poczytaj o JOIN'ach: http://aylard.viawww.pl/2009/01/01/mysql-relacje/ http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/join.html |
|
|
![]()
|
|
no dobra, to zapytanie zwraca mi imiona rodzicow wszystkich osob. ale jaki to ma zwiazek z moim problemem? jak z tego wnukow wyciagnac?
tzn chyba tego "nie widze" po prostu. nie wiem co z czym zlozyc by wyszly wnuki. tzn ja rozumiem to tak, ze osoba o najwiekszej ilosci wnukow bedzie to osoba ktora jest matka lub ojcem i ktorej dziecko jest matka lub ojcem.. ale "nie widze" jak to zlaczyc |
|
|
![]()
|
|
[...]ale "nie widze" jak to zlaczyc Po to podałem Ci linki - poczytaj. Jeśli to za mało, to Google -> MySQL JOIN. Znajdziesz wiele wyników zarówno po polsku jak i angielsku.Zapytanie powinno wybrać wszystkie dzieci osoby o id = 123: Kod SELECT c.imie, c.nazwisko Żeby wybrać wnuki danej osoby, potrzebujesz małej modyfikacji tego zapytania. Wysil się trochę, bo nie dajemy gotowych rozwiązań. Nawet kobietom FROM osoby o LEFT JOIN osoby c ON (c.id_matka = o.id_osoby OR c.id_ojciec = o.id_osoby) WHERE o.id_osoby = 123 ![]() Ten post edytował sowiq 20.07.2009, 21:09:20 |
|
|
![]()
|
|
no ale w sumie to zapytanie to jest praktycznie to co sama pisalam pare postow wyzej-czyli znajdz imiona, nazwiska (ja szukalam id) osob ktore sa matka albo ojcem, tyle ze ine dalam jeszcze "where". to mi zwraca empty set-nie wiem czemu. ej nie chodzi mi o zlaczenia, tylko o to ze ja nie potrafie sobie wyobrazic tego zapytania. zapetlam sie..
no bo -wybierz osoby ktore sa matka lub ojcem, przy czym ich dziecko tez jest matka lub ojcem.. no i z tego jeszcze maxa.. to Twoje zapytanie to to samo co:
tyle ze bez 'where'. no ale jak mowilam-oba zwracaja empty set wiec cos jest nie tak kurde, staram sie isc Twoim tokiem rozumowania i z tego co rozumiem to po where musza byc id ktora sa znow ojcami lub matkami, czyli robie kolejne zlaczenie:
tyle ze to zwraca empty set, co jest w sumie logiczne skoro pierwsze wyrazenie zwraca juz empty set.. |
|
|
![]()
|
|
Tak jak Ci napisałem wcześniej już, takie zapytanie:
wybierze rekordy, które będą wyglądały np. tak: Cytat id_osoby = 15, , czyli spełniony będzie warunek, że id_osoby = id_matka ALBO id_osoby = id_ojciec. Porównujesz dwa pola tego samego rekordu. id_matka = 15, id_ojciec = 23 Teraz rozumiesz swój tok myślenia? A moje zapytanie: Kod SELECT c.imie, c.nazwisko mówi w skrócie: wybierz osoby, których matka lub ojciec mają id_osoby = 123. Można by to oczywiście napisać prościej, ale powyższe zapytanie używające JOIN'y możesz bardzo łatwo przerobić na wyszukiwanie wnuków, prawnuków itd.FROM osoby o LEFT JOIN osoby c ON (c.id_matka = o.id_osoby OR c.id_ojciec = o.id_osoby) WHERE o.id_osoby = 123 Sorry, ale to są podstawy. Jeśli nie rozumiesz tego typu zapytań to pozostaje Ci tylko zajrzeć do manuala albo jakiegoś tutoriala. Co do drugiej części pytania - wystarczą 3 rzeczy: GROUP BY, COUNT i MAX. Wszystko do znalezienia w manualu. Ten post edytował sowiq 20.07.2009, 22:03:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:28 |